Ugrás a tartalomra
Pásztor István és Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Mađarska Vlada nastavlja podršku investicijama u Vojvodini

2019-07-25
18:24
2019-07-25
18:54
Forrás
Pannon RTV
Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, održali su konferenciju za novinare.

Na Letnjem slobodnom univerzitetu u Bajile Tušnadu oni su govorili o investicijama koje će u bliskoj budućnosti biti realizovane u Vojvodini.

Tako je mađarska Vlada već početkom jula odobrila 1,7 milijardi forinti za projekte koji su već u toku, odnosno za nove projekte. Izuzetna pažnja biće posvećena crkvi u Arači, ali će biti obnovljena i evangelička crkva u Vrbasu, Gradska biblioteka u Subotici i više domova kulture.

Pásztor István nyilatkozik a Pannon RTV-nek

Ulaganje od 1,7 milijardi forinti biće realizovano tokom tri godine, a za prvu godinu predviđen je iznos od preko milijarde forinti. Od odobrenog iznosa biće realizovano 11 projekata. Jedan od njih se odnosi na crkvu u Arači iz 12. veka, koju žele da sačuvaju od daljeg propadanja i učine je zanimljivom turistima. „Zahvaljujući odobrenom iznosu možemo da prionemo na pripremne radove za projekte. Pripremni poslovi znače da ćemo dati odgovore koji se odnose na zaštitu spomenika kulture, na izradu koncepcije i pitanje planske dokumentacije. Nadamo se da ćemo naredne godine moći da krenemo u ovu kulturnu investiciju velikog obima, koja prevazilazi okvire vojvođanskih Mađara, jer se radi o nacionalnom blagu” – rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, na konferenciji za novinare.

Među projektima je i plan za subotičku Gradsku biblioteku, za domove kulture u Horgošu i Nosi, za obnovu evangeličke crkve u Vrbasu, kao i izdavanje zajedničkog srpsko-mađarskog rečnika. Ištvan Pastor je rekao da nakon dugo vremena, biti Mađar u Srbiji znači prednost, jer zajednica može da koristi pogodnosti koje im pružaju i sprska i mađarska vlada. Kako je objasnio, osnovni stav SVM-a je da ima dva zadatka: očuvanje indetiteta i posvećenost napredovanju Srbije.

Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za mađarsku nacionalnu politiku smatra da su Vojvođani onaj deo nacije koji je u proteklom periodu uspeo da ostvari najveći rast. Uprkos tome, što su krenuli iz teške situacije, ovdašnja zajednica se nije predala, već se ujedinila i izabrala put oporavka: „Možemo danas reći da mađarstvo, mađarska nacija u slučaju Vojvodine govori o najorganizovanijem delu svoje nacije, gde se u svakom pogledu vide znaci napretka. U političkom smislu, u strukturi institucija, bilo da govorimo o lokalnim samoupravama, ili ako govorimo o samoj Pokrajini."

Državni sekretar je naglasio visok nivo mađarsko-srpskih odnosa, u čijem dostizanju je SVM i Mađarski nacionalni savet izmao izuzetnu ulogu.

Ištvan Pastor
Arpad Janoš Potapi
Tušnad
Slobodni Univerzitet

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.