Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Mađarska vlada pooštrila mere ulaska u zemlju, Srbija u žutoj kategoriji

2020-07-12
16:32
2020-07-12
16:53
Forrás
Pannon RTV
Nove mere stupaju na snagu u utorak od ponoći.

Epidemija je buknula na više mesta te je neophodno sprečiti da se virus unese iz inostranstva – rekao je na konferenciji za medije u nedelju Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Mađarske. Vlada je odlučila da pooštri mere za ulazak u zemlju i one stupaju na snagu u utorak u ponoć.

O težini situacije govori i to da je konferencija održana u 11 časova, u vreme kada se održavaju mise, započeo je svoje vanredno obraćanje Gergelj Guljaš.

Države su razvrstane u tri kategorije.

U okolnim zemlja nastavljen je porast broja obolelih. U Mađarskoj je sve manje aktivno zaraženih, nove mere su donete u cilju da se ovo stanje očuva, rekao je šef kabineta.

Dodao je: neće biti ograničenja za domaće stanovništvo, ali je Vlada na predlog kriznog štaba donela odluku o pooštravanju mera na granici.

Na osnovu broja zaraženih države su podeljene u tri kategorije: zelena, žuta i crvena.

Srbija je trenutno u žutoj kategoriji.

Na osnovu odluka Vlade mađarski državljani koji dolaze iz zemalja koje su u zelenoj kategoriji mogu bez kontrole da uđu u Mađarsku. Mere se razlikuju u odnosu na mađarske državljane, njihovu rodbine i ostale putnike.

Ukoliko mađarski državljanin dolazi iz zemlje koja je u žutoj, odnosno crvenoj kategoriji, na granici će biti pregledani i bez obzira da li su ili nisu zaraženi virusom moraju ići u karantin. Oni koji nisu državljani Mađarske a dolaze iz zemalja u žutoj kategoriji takođe moraju ići u karantin čak i kada nakon pregleda na granici nije ustanovljena sumnja na zarazu. Ukoliko se posumnja na prisustvo zaraze, putnik ne može da uđe na teritoriju Mađarske.

Stranci koji dolaze iz zemalja koje su u crvenoj kategoriji ne mogu da pređu granicu Mađarske. Karantin se može izbeći ukoliko putnik pokaže potvrdu, ne stariju od pet dana, o negativnom testu na virus Kovid 19. od toga je izuzet tranzitni i teretni saobraćaj.

Četiri članice EU su u žutoj kategoriji. Šef kabineta je rekao da su u žutoj kategoriji Bugarska, Portugalija, Rumunija i Švedska. Od zemalja izvan EU, u žutoj kategoriji su SAD, Japan, Kina, Norveška i Rusija.

Srbija je takođe dospela na listu srednje zaraženih zemalja.

U crvenoj kategoriji, odnosno zemlje iz kojih nije moguće ući u Mađarsku su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Ukrajina.

Osim Kine i Japana ni iz jedne azijske države ne može se ući u Mađarsku – rekao je Gergelj Guljaš. Dodao je: kako je u Hrvatskoj mali broj slučajeva, zbog toga je dospela u zelenu kategoriju.

Razvrstavanje zemalja u pojedine kategorije Vlada će ponovo razmotriti na sednici u sredu. Vlada do 1. avgusta preuzima na sebe troškove testiranja, nakon toga svako će sam snositi troškove testiranja. 

Srbija
granica
ulazak
žuta

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije