Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Mađarska zaposlila preko 10 hiljada državljana Ukrajine i Srbije

2017.12.11
12:27
Forrás
VajdaságMA
Mađarska je u periodu do oktobra izdala preko 10.700 dozvola za rad licima koja dolaze izvan Evropske unije.

Međunarodni ekonomski časopisi, pozivajući se na podatke mađarskog ministarstva ekonomije, pišu kako je Mađarska u periodu do oktobra izdala preko 10.700 dozvola za rad licima koja dolaze izvan Evropske unije.

Kvota za ovu godinu je 59 hiljada. U deficitarnim strukama, a to su informatika, vozači, građevinski stručnjaci, raste broj radnika iz Ukrajine i Srbije. Državljani ove dve zemlje od juna ove godine u Mađarskoj mogu da rade i bez dozvole za rad, ukoliko se radi o deficitarnim zanimanjima.

Od ukupnog broja zaposlenih stranaca više od trećine ima fakultetske diplome, ali takođe jedna trećina nema nikakvu stručnu spremu.

Mađarska
Srbija
Ukrajina

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.