Ugrás a tartalomra
Pixabay/mesuttoker

Mađarska, zemlja partner festivala u Prizrenu

2019-08-23
11:50
Forrás
Pannon RTV
Na festivalu srednjovekovne muzike "Medimus" u Prizrenu nastupaju ansambli „Medimus", „Muzika Profana" iz Mađarske, ansambl „Renesans", grčki vizantijski hor i "Simonida – Hiperborea projekat".

U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu večeras počinje četvrti međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus" nastupom  ansambla "Medimus", a zatim na scenu izlazi mađarska grpa „Muzika Profana". Na festivalu će nastupiti i ansambl „Renesans" koji ove godine obeležava 50. godišnjicu rada, kao i grčki vizantijski hor i Simonida Stanković – Hiperborea projekat.

Mađarska je i ove kao prethodnih godina, zemlja partner festivala koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Fondacija Sveti Arhangeli i Dom kulture „Gračanica", a čiji su pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival je stekao lep ugled i pažnju šire javnosti i dobitnik je nagrade „Muzika klasika" za 2018. godinu, po mišljenju žirija kao najbolji festival od regionalnog značaja. Na prethodna dva festival u Prizrenu nastupao je mađarski trio Bourdon, a večeras će se publici predstaviti ansambl "Muzica profana" koja na mnogim evropskim scenama nastupa još od 1987. godine s repertoarom 16. do 18. veka na autentičnim instrumentima i bogatim iskustvom koje već decenijama ansambl stiče kod najboljih svetskih pedagoga za ranu muziku.

Festival se od osnivanja, tradicionalno održava u Atrijumu Crkve Svetog Spasa koja se prvi put pominje 1348. godine u povelji manastira Sveti Arhangeli. Za posetioce festivala koji se organizuje u specifičnom kulturološkom i političkom ambijentu organizatori imaju posebne aranžmane za obilazak spomenika kulture i drugih znamenitosti na Kosmetu.

Mađarska
festival
Prizren
srednjovekovna muzika

Slične vesti

Najnovije

15:34, Frissítve: 20:20

Ulepšava se škola u Bogarašu

Škola u Bogarašu je najmanja škola u opštini. Ukupno 16 dece uči ovde u kombinovanim odeljenjima, osim toga, ovde postoji i obdanište u koje trenutno dolazi četvoro dece.

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Izgorela porodična kuća u Bečeju

U ponedeljak u zoru u Bečeju se zapalila kuća porodice Janković koju su nedavno počeli da obnavljaju. U gradu se složno krenulo u akciju pomoći porodici.