Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Mađarski policajci otkrili još jedan tunel u blizini graničnog prelaza Tompa

2020-02-22
17:49
Forrás
Pannon RTV
Migranti su opet pokušali da srpsko-mađarsku granicu pređu ispod zemlje. Nadležni su juče otkrili još jedan tunel, koji je sa srpske strane na području Čikerije vodio prema Mađarskoj.

Nadležni procenjuju da u Srbiji trenutno boravi oko sedam hiljada migranata, od kojih je oko pet i po hiljada smešteno u raznim prihvatnim centrima, a ostalih hiljadu i po luta po zemlji. Većina njih se nagomilala u srpsko-mađarskoj pograničnoj oblasti, u Severnoj Bačkoj i Severnom Banatu. Na teritoriji Čikerije, lokalno stanovništvo nam je izvan kamera reklo da se svakodnevno susreću sa manjim ili većim grupama, koje obično tokom noći pokušavaju da pređu mađarsku ogradu ili ispod nje.

Kod Čikerije, između granične linije i privremene bezbednosne ograde nalazi se prevodni kanal napravljen od betonskih elemenata koji počinje na teritoriji Srbije, i čiji izlaz je na mađarskoj strani prethodno zatvoren, tako da se ne preko njega ne može prelaziti. Otvor je blokiran gvozdenim cevima, pa su migranti probili zid jednog betonskog prstena i na taj način su iskopali tunel od nekoliko metara do površine. Taj otvor je sa mađarske strane do sada već zatrpan. Migranti iz Subotice do granične ograde obično stižu peške.

Jedan mladić, koji tvrdi da je iz Avganistana je rekao da želi legalno da pređe u Mađarsku. Međutim, on nema pasoš. On je dodao je da nisu čuli za tunele, pošto su tek stigli iz severne Makedonije. Takođe ne zna ni kako da pređe granicu. Na železničkoj stanici ljudi iz osiguranja vode računa da se migranti ne ukrcaju na teretne vozove koji idu prema Mađarskoj.

Jedan drugi muškarac iz Avganistana je našoj ekipi rekao da prvi put pokušava da pređe mađarsku granicu, i da mu se to čini nemogućim. On je dodao da nema ni pasoš, ni ličnu kartu, a svoj identitet može dokazati samo registracijskom karticom koju su izdale srpske vlasti.

Ilegalni imigranti koji se kriju u grmlju oko železničke stanice, na autobusku stanicu ulaze kroz ogradu koja odvaja stanicu od železničke pruge. Jedna manja grupa mladića iz Avganistana je sa važećom putnom kartom u rukama čekala da se ukrca na autobus za Beograd.

„Zašto u Beograd?

- Zato što nema mesta za mene u prihvatnom centru.

- Kako želiš da pređeš mađarsku granicu?

- Tri puta sam pokušao da pređem mađarsku granicu, ali policija me je uhapsila i vratila u Srbiju."

Niko od migranata sa kojima smo razgovarali ne želi trajno da ostane u Srbiji. Njihovo odredište je Evropska unija.

Tompa
tunel
migranati

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije