Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mađarsko-srpsko strateško partnerstvo i tesna privredna saradnja

2021.09.08
17:46
2021.09.08
18:25
Forrás
Pannon RTV
Privredne veze i infrastrukturna ulaganja postali su centralne teme mešovite sednice mađarsko-srpske vlade.

Mađarska i srpska vlada potpisale su u Budimpešti dogovoro o strateškoj saradnji. Dve države, odnosno članovi kabineta Viktora Orbana i Ane Brnabić saglasili  su se i o izazovima koje stoje pred ovim regionom, kao i ponovnom pokretanju nakon epidemije. Privredna saradnja, infrstrukturna ulaganja i evrointegracija Srbije bile su važne teme na šestom zajedničkom zasedanju mađarsko-srpske vlade.

Prethodno su premijeri i članovi vlada razgovarali na odvojenim susretima, a nakon toga razgovori su nastavljeni na plenarnom zasedanju. Viktor Orban, premijer Mađarske naglasio je značaj dogovora o strateškoj saradnji. „Srbi i Mađari treba najtešnje moguće da zajedno sarađuju u oblasti privrede, na osnovu međusobnog poverenja uzajamno da podržavaju manjine, ovde u Mađarskoj, ovdašnje Srbe, a srpska vlada Mađare koji žive na teritoriji Srbije. Saradnja dve države je poželjna i na polju kulture i bezbednosti. Ne može se Srbija braniti bez Mađarske, kao što se ne može ni Mađarska odbraniti bez Srbije."

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

U centru sporazuma je privredna saradnja. Cilj je povezivanje dve države na što više načina – deo toga je drumski, železnički i rečni saobraćaj, kao i gasovod.  Viktor Orban, premijer Mađarske rekao je: „Cenjeni državljani Mađarske mogu biti sigurni u to da ćemo obnovu železničke pruge između Budimpešte i Beograda završiti do 2025. godine. Na taj način će se roba sa Istoka, kao i zapadna roba ka Istoku transportovati  od grčkih luka preko Mađarske i Srbije. Od narednog leta biće vidljivi rezultati i obnove pruge Segedin-Subotica,  jer će omogućiti brzo i udobno putovanje za stanovnike dva grada."

Povodom situacije na granici premijer Mađarske je rekao da nastoje da održe korak sa povećanim prometom, a na prelazima Tompa i Reske značajno, radikalno povećanje kapaciteta može se očekivati krajem 2022. godine, te će višečasovna čekanja postati loša uspomena, podvukao je Orban.

Pannon RTV

Za Srbiju je izuzetno važno da Mađarska na više frontova pomaže evropsku integraciju balkanskih država – rekla je na konferenciji za novinare Ana Brnabić, premijerka. Dodala je: u poslednjih sedam godina značajno su poboljšani politički kontakti između dve države, a i u privrednom pogledu su izuzetni partneri. Trgovinska razmena između dve države rasla je i tokom epidemije virusom korona. „U 2019. godine međusobna robna razmena iznosila je 1,7 milijarde evra. U 2020. godina to je skočilo na 1,9 milijarde evra. Imamo izuzetno dobre trendove u prvih šest meseci 2021. godine, i očekujem, da ćemo tokom 2021. godine nadmašiti trgovinsku razmenu od dve milijarde evra."

Premijerka Srbije govorila je i o zajedničkih infrastrukturnim ulaganjima. Posebno je istakla značaj izgradnje pruge Segedin-Subotica: „Naš naredni zajednički zadatak nakon održavanja mešovite sednice dve vlade, i nakon potpisivanja strateške saradnje, da zajedno budemo prisutni na početku  izgradnje železničke pruge. Sve je spremno za to, već teku pripremni radovi. Pozivam vas da dođete u Suboticu i da zajednički zvanično pokrenemo ovaj projekat."

Ana Brnabić zahvalila se na onome što je na polju obrazovanja, kulture i crkve mađarska vlada učinila za Srbe koji žive u Mađarskoj. Rekla je da garantuje da će i srpska vlada u doneti povoljne odluke koje se tiču položaja Mađara u Srbiji.

Mađarsko-srpski
Budimpešta
Ana Brnabić
Viktor Orban

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.