Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mađarsko-srpsko strateško partnerstvo i tesna privredna saradnja

2021.09.08
17:46
2021.09.08
18:25
Forrás
Pannon RTV
Privredne veze i infrastrukturna ulaganja postali su centralne teme mešovite sednice mađarsko-srpske vlade.

Mađarska i srpska vlada potpisale su u Budimpešti dogovoro o strateškoj saradnji. Dve države, odnosno članovi kabineta Viktora Orbana i Ane Brnabić saglasili  su se i o izazovima koje stoje pred ovim regionom, kao i ponovnom pokretanju nakon epidemije. Privredna saradnja, infrstrukturna ulaganja i evrointegracija Srbije bile su važne teme na šestom zajedničkom zasedanju mađarsko-srpske vlade.

Prethodno su premijeri i članovi vlada razgovarali na odvojenim susretima, a nakon toga razgovori su nastavljeni na plenarnom zasedanju. Viktor Orban, premijer Mađarske naglasio je značaj dogovora o strateškoj saradnji. „Srbi i Mađari treba najtešnje moguće da zajedno sarađuju u oblasti privrede, na osnovu međusobnog poverenja uzajamno da podržavaju manjine, ovde u Mađarskoj, ovdašnje Srbe, a srpska vlada Mađare koji žive na teritoriji Srbije. Saradnja dve države je poželjna i na polju kulture i bezbednosti. Ne može se Srbija braniti bez Mađarske, kao što se ne može ni Mađarska odbraniti bez Srbije."

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

U centru sporazuma je privredna saradnja. Cilj je povezivanje dve države na što više načina – deo toga je drumski, železnički i rečni saobraćaj, kao i gasovod.  Viktor Orban, premijer Mađarske rekao je: „Cenjeni državljani Mađarske mogu biti sigurni u to da ćemo obnovu železničke pruge između Budimpešte i Beograda završiti do 2025. godine. Na taj način će se roba sa Istoka, kao i zapadna roba ka Istoku transportovati  od grčkih luka preko Mađarske i Srbije. Od narednog leta biće vidljivi rezultati i obnove pruge Segedin-Subotica,  jer će omogućiti brzo i udobno putovanje za stanovnike dva grada."

Povodom situacije na granici premijer Mađarske je rekao da nastoje da održe korak sa povećanim prometom, a na prelazima Tompa i Reske značajno, radikalno povećanje kapaciteta može se očekivati krajem 2022. godine, te će višečasovna čekanja postati loša uspomena, podvukao je Orban.

Pannon RTV

Za Srbiju je izuzetno važno da Mađarska na više frontova pomaže evropsku integraciju balkanskih država – rekla je na konferenciji za novinare Ana Brnabić, premijerka. Dodala je: u poslednjih sedam godina značajno su poboljšani politički kontakti između dve države, a i u privrednom pogledu su izuzetni partneri. Trgovinska razmena između dve države rasla je i tokom epidemije virusom korona. „U 2019. godine međusobna robna razmena iznosila je 1,7 milijarde evra. U 2020. godina to je skočilo na 1,9 milijarde evra. Imamo izuzetno dobre trendove u prvih šest meseci 2021. godine, i očekujem, da ćemo tokom 2021. godine nadmašiti trgovinsku razmenu od dve milijarde evra."

Premijerka Srbije govorila je i o zajedničkih infrastrukturnim ulaganjima. Posebno je istakla značaj izgradnje pruge Segedin-Subotica: „Naš naredni zajednički zadatak nakon održavanja mešovite sednice dve vlade, i nakon potpisivanja strateške saradnje, da zajedno budemo prisutni na početku  izgradnje železničke pruge. Sve je spremno za to, već teku pripremni radovi. Pozivam vas da dođete u Suboticu i da zajednički zvanično pokrenemo ovaj projekat."

Ana Brnabić zahvalila se na onome što je na polju obrazovanja, kulture i crkve mađarska vlada učinila za Srbe koji žive u Mađarskoj. Rekla je da garantuje da će i srpska vlada u doneti povoljne odluke koje se tiču položaja Mađara u Srbiji.

Mađarsko-srpski
Budimpešta
Ana Brnabić
Viktor Orban

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.