Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Majska kiša – zlata vredna

2022.05.31
13:36
2022.05.31
16:19
Forrás
Pannon RTV
Proteklih nekoliko dana u opštini Kanjiža palo je blizu 40 milimetara kiše. Dugo očekivana kiša je dobrodošla ratarskim kulturama. Ječam je u fazi zrenja, a pšenici ovog proleća vreme ne pogoduje.

U ataru Adorjana lepo se zelene stabljike kukuruza. Obilne padavine dobro su došle, i poljoprivrednici koji imaju zasejane oranične kulture mogli su malo da odahnu.

„Ovo je dobro došlo za ratarske kulture, za žitarice je možda malo i zakasnelo, jer je gotovo u fazi zrenja, i njima nije mnogo pomoglo. Pšenici bi još možda i moglo da  pomogne ukoliko uskoro ne budu velike vrućine" kaže Ferenc Šandor, zemljoradnik iz Adorjana.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Slična je situacija i sa povrćnim zasadima. Proizvođači su prinuđeni da zalivaju ukoliko žele sveže i jedro povrće. Sadašnje padavine samo delimično rešavaju probleme proizvođača.

„Ovog meseca smo dobili 40 milimetara kiše, ali i pored toga smo morali za zalivamo i zato su leje ovako lepe. Zalivali smo na dnevnom nivou, po dva, tri sata. Kada dođu velike vrućine, prekidali smo zalivanje" kaže Tinde Hegediš, poljoprivrednica iz Kanjiže.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Na  teritoriji opštine, prošle jeseni, između oktobra i decembra, palo je preko 250 mililitara kiše, a ove godine od početka janura do kraja maja izmerili su tek 104 mililitara. U ovom periodu bilo je meseci kada uopšte nije padala kiša.

„Problem je sa raspodelom padavina, u januaru je bilo 13, u februaru smo izmerili 15 milimetara, tokom marta uopšte nismo merili padavine, i u aprilu i maju smo ih merili. Kao što znamo, majska kiša zlata vredi, i po narodnom kazivanju ove padavine su vitalni spas za zasejane kulture"  kaže Ildiko Šterbik iz Kanjiže.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Proizvođači sada strahuju od naglih i dugotrajnih visokih temperatura, jer ukoliko naiđe takav period, sadašnje padavine neće moći dugo da obezbede vlagu za biljke.

kiša
poljoprivreda
Kanjiža

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.