Ugrás a tartalomra

Mali: U ponedeljak počinje isplata pomoći deci do 16 godina

2023.09.24
11:17
2023.09.24
16:28
Forrás
Szerbiai RTV
Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da u ponedeljak počinje isplata jednokratne pomoći deci starosti do 16 godina. Za pomoć je prijavljeno 1.101.232 dece - 500.000 će novac dobiti u ponedeljak, a preostalih 600.000 u utorak.

Mali ističe da je Srbija uprkos devet milijardi evra izdvojenih za pomoć građanima i privredi uspela da sačuva stabilnost i da privreda i dalje raste. Naglašava da imamo rekordan broj zaposlenih i najavljuje da će prosečna plata već u decembru iznositi 840 evra, a prosečna penzija od prvog januara 390 evra.

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje sutra. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

Mali kaže da je preko 200.000 zaposlenih u javnom sektoru – prosvetari, medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, već dobilo prvi deo plate za septembar uvećan za 5,5 odsto, dok su plate u celom javnom sektoru povećane za 12,5 odsto 1. januara ove godine.

"Svima njima, a i ostalima u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od prvog januara od najmanje 10 odsto. Kada pogledate ta povećanja, to je preko 30 odsto povećanje plata u javnom sektoru samo za ovu godinu, što je daleko iznad nivoa inflacije", napominje Mali.

Najavljuje da ćemo već u decembru imati prosečnu platu od 840 evra u Srbiji i podseća da je pre 10 godina prosečna plata bila 331 evro.

"Mi smo potpuno u dinamici da do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji bude preko 1.000 evra, a prosečna penzija da bude 430 do 450 evra", ističe Mali.

Osim 20.000 dinara jednokratne pomoći za penzionere krajem novembra i početkom decembra, ministar Mali ističe da se prvog oktobra ide sa vanrednom indeksacijom penzija, što znači da se penzije povećavaju za još 5,5 odsto.

"Dodatno na to, mi ćemo od prvog januara povećati penzije za još 14,8 odsto. Kada pogledate prošlu i ovu godinu, desilo se ono što se nikada u istoriji nije desilo. Neverovatnu smo stvar uspeli da uradimo. Nama su ukupno penzije porasle i porašće zajedno sa ovim povećanjem 56,1 odsto", ističe Mali.

Najavljuje da će već od prvog januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji iznositi 390 evra i podseća da je pre 10 godina bila svega 201 evro.

Projekat "Bolja cena" ulazi u drugu nedelju, a ministar Mali ističe da akcija daje efekte.

"Pokušavamo da u razgovoru sa maloprodajnim lancima smanjimo cene osnovnih životnih namirnica i drugih koje su važne", objašnjava Mali.

Navodi da će u decembru inflacija biti osam odsto, dok će prosek naredne godine biti 4,9 odsto.

"Definitivno inflacija ide dole. Svaki proizvod koji je na sniženju doprinosi tome", ističe Mali.

Naglašava da će i povećanje plata i penzija umnogome olakšati život građanima Srbije i doprineti njihovom životnom standardu.

"Ova inflacija jeste uvezena. Nismo mi izazvali konflikt u Ukrajini, ni energetsku krizu, ni koronu, ali kao sa svakim drugim izazovom, i sa tim ćemo se svi zajedno izboriti", naglašava Siniša Mali.

pomoć
Siniša Mali

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.