Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Malo je kupaca na subotičkom buvljaku

2020-08-01
18:02
2020-08-01
18:10
Forrás
Pannon RTV
Nema kupaca iz Mađarske koji sada ne mogu da pređu granicu, ali i domaći kupci retko navrate na još donedavno omiljeno mesto trgovine.

Prodavci na pijaci strahuju da bez prihoda neće još dugo moći da održe svoje radnje. Ima i onih koji su već odustali od zakupa tezgi.

Na subotičkom buvljaku i dalje je velika ponuda robe. Onaj ko je poseti i dalje može da bira iz široke ponude garderobe, obuće, dečijih igračaka, ili potrepština za kuću. Međutim, kupaca jedva da ima.

„Na pijacu dolazim jednom nedeljno, kao i do sada. Što se tiče pandemije, nisam uplašena, ne koristim nikakva sredstva zaštite i smatram da kao i uvek treba da vodimo računa o svojoj ličnoj higijeni i to je najbitnije" kaže Dragana Činčurak.

Barbari Kalman teško pada nošenje maske po ovoj vrućini, smatra da je važnije često dezinfikovvanje ruku i zagovara držanje fizičke distance dok kupuje na pijaci. „Uglavnom na pijacu dolazimo onda kada nam je nešto potrebno. Dakle, ne dolazimo redovno nedeljno ili mesečno. Kada nam je zaista nešto potrebno, onda izađemo, jer obično ovde možemo jeftinije da nabavimo nego u radnjama."

Više prodavaca se žali da ujutru od sedam do 10 časova ništa nisu prodali. Agneš Kovačević ističe: „Pijaca je sada jako slaba. Iz Mađarske uopšte ne dolaze. Jako se oseća uticaj epidemije, ni sugrađani ne dolaze, ni oni ne kupuju."

Gizela Rac se takođe žali na promet. Kaže da nemaju gotovo nikakvu zaradu,  doprinose moraju da plate, a i novac je zarobljen u robi. Strahuje od toga da će pijaca ponovo biti zatvorena, jer je mnogo njih otkazalo zakup tezge.

Ljubu Kilibardu, nadležnog iz AD „Tržnica" kontaktirali smo telefonom. Kaže da sadašnja situacija traje oko dve sedmice: s jedne strane mađarski kupci ne mogu da dođu, a sa druge epidemija i vrućine odbijaju kupce. Naglašava da je uglavnom svake godine u julu i avgustu promet nešto slabiji. Dodaje da od razvoja epidemiološke situacije i prometa robe, zavisi da li će zakupcima ponuditi neke olakšice u narednom periodu.

buvljak
Subotica
kupci
Trgovina
prodavci

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.

Ponovo radi bazen na obali Tise u Kanjiži

Nakon pauze od dve sedmice, ponovo je početkom nedelje otvoren bazen pored Tise. Sve je više posetilaca koji dolaze da se rashlade, iskoriste dobro vreme, prijatnu vodi i uređeni deo.