Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Mamografski pregled dojke može da spasi život

2022.07.01
15:24
2022.07.01
16:00
Forrás
Pannon RTV
U Subotici se i dalje može prijaviti za HPV vakcinu, kao i za mamografske preglede u Bajmoku. Do sada se više od 500 žena prijavilo za pregled raka dojke.

Nadležni iz Doma zdravlja Subotica skreću pažnju javnosti, da će pregledi biti obustavljen od 15. jula do 15. avgusta, ali nakon toga ponovno očekuju prijave zainteresovanih.

Gotovo sva odeljenja Doma zdravlja Subotica su preopterećena, ali uprkos vrućinama, broj slučajeva se nije povećao - rezimirali su protekli period doktori ove ustanove. Dr Mihaela Budimski Soldat, portparol Doma zdravlja Subotica, takođe je istakla da se u Domu zdravlja Bajmok i dalje može izvršiti prijava za mamografske preglede: „Tokom dana se uradi 20 mamografskih pregleda. Cilj ovog ranog skrininga, jeste, prevencija raka dojke, odnosno da se u najranijem stadijumu pronađe, koliko ima nekih promena na tkivu dojke i da te žene uđu u program izlečenja već u narednih 30 dana, znači automatski se po dobijanju nalaza ulazi u proceduru, tako da, dakle, ukoliko se rano otkrije rak dojke, ono je u potpunosti izlečivo u ovom stadijumu."

Pravo na mamografski pregled imaju sve žene starije od 41 godine s područja cele Subotice, nezavisno od toga da li imaju zdravstveno osiguranje. Mogu se prijaviti kod izabranog doktora ili na brojeve telefona 024/552-791 ili 065-918-5600.

Pannon RTV/Csipak Edvin

U Subotici je takođe dostupna i HPV vakcina  protiv raka grlića materice. Za ovu vakcinu se preporučuje da je prime i dečaci i devojčice, rekla je dr. Josipa Krajninger Parčetić. Pedijatar je rekla da je i u Subotici procenat dece, koja su primila MMR vakcinu, veća od 95 posto, što je zadovoljavajuće. Preopterećene su i dečije ambulante, zbog čega apeluju na roditelje da na dežurstvo dođu samo u opravdanim slučajevima: "Apelujem na roditelje da ne koriste priliku da noćna i nedeljna dežurstva koriste za dnevne i obične posete, nego da ih isključivo koriste u hitnim situacijama, naravno ukoliko stanje deteta nalaže, moraju dovesti dete odmah na pregled."

Pannon RTV/Csipak Edvin

I u Subotici raste broj zaraženih korona virusom. U ambulantama Doma zdravlja Subotica dnevno se obavi oko 80 pregleda, od kojih bude 10-20 pozitivnih slučajeva. Za sada svi pokazuju blaže simptome. Među zaraženima ima i dece. Stručnjaci ističu da je i dalje obavezno nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama.

mamografski pregled dojke
Subotica
Bajmok
HPV
HPV elleni vakcina
HPV oltás
hpv vakcina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.