Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Manje je ribara, a sve više ribokradica

2020-08-10
21:10
Forrás
Pannon RTV
Nadležni kažu da je u današnje vreme sve manje pravih ribara, a sve je više ribokradica.

Sportski ribolovci, kao i pecaroši kojima je to hobi, rado provode svoje slobodno vreme pored vode, strpljivo čekajući da se nešto zakači na udicu.

U avgustovskim vrućinama pored vode možemo videti manji broj pecaroša, ali je još uvek veoma popularno sesti na obalu i zabaciti nekoliko udica u reku ili jezero. Mile Aničić: „Što se tiče pecanja kao pecanja, bolje je bilo ranijih godina, a opet, doći na pecanje to je ono da se psihički opustiš, odmoriš. Ako nećeš da pecaš ti ćeš lepo poneti kupaći, okupaćeš se, pa ćeš se ponovo vratiti. To je jedan mir, tišina, znači o ničemu ti ne razmišljaš, ništa te ne interesuje, ni šta se dešava oko tebe, ništa."

Godišnja dozvola za ribolov, koja pokriva skoro sve vode u Srbiji, iznosi 7.000 dinara, dok je cena za penzionere i žene 3.500 dinara. Pored toga, članarina u ribolovačkim udruženjima iznosi oko 500 dinara. Preko udruženja se dozvola može platiti i na rate, na nekoliko meseci.

U avgustu se vodostaj Dunava kod Novog Sada uglavnom kreće oko 100-120 centimetara, ali su obilne kiše koje su pale proteklih neočekivano podigle taj nivo. Duško Kovačević, direktor Saveza sportskih ribolovaca Srbije: „U poslednjih nekoliko dana Dunav je došao na skoro dva metra ovde u Novom Sadu i uslovi za ribolov su malo drugačije od onoga na šta smo navikli, znači, kao ribolovci. Što se tiče ove vode, ona pogoduje grabljivicama. Somu, smuđu, štuka manje više na Dunavu.Temperatura vode za ovo doba godine je kakva treba da bude, znači 23-24 stepena, međutim ja očekujem da će sada zbog ovog naglog porasta i biti malo manja. Znači očekujem jedno 21-22 stepena."

Više decenija, širom Vojvodine ozbiljan problem predstavlja krivolov. Grabuljanje, postavljanje mreža i, u najekstremnijim slučajevima, upotreba struje, sve to nanosi veliku štetu i ribljem fodnu i okolini. Marija Vlajkov, vršilac dužnosti direktora Ribolovačkog saveza Vojvodine: „Vode koje mi pokrivamo jesu pod velikim pritiskom ribokradica. Najčešći vid je postavljanje privrednog alata na vodama gde to nije dozvoljeno. Od naših voda samo je na Tisi dozvoljen privredni ribolov, ali recimo i na jezerima i na drugim vodotocima, najčešće se postavljaju mreže. Drugi vid je grabuljanje, ajde da kažem, to je onako bezazlenije ali mnogo učestalije."

Samo ove godine,  čuvari su u vojvođanskim vodama zaplenili više desetine kilometara mreža. Kako su nadležni istakli, situacija se poboljšava, građani su sve sveniji, i savezu stiže sve više prijava o zabranjenom ribolovu.

ribari
ribokradice
ribarstvo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije