Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Mate Kočiš: Za Mađarsku je nacionalni strateški cilj pristupanje Srbije EU

2019-08-17
21:14
Forrás
Pannon RTV
Ištvan Pastor je danas poslepodne primio Mate Kočiša u sedištu Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici.

Predsednik SVM-a i njegovi saradnici imali su kratak razgovor sa liderom poslaničke grupe vladajuće mađarske stranke Fides. Razgovarali su o pitanjima kao što je stav nove evropske komisije prema zakonima Mađarske, zatim mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije Evropskoj uniji. Mađarska je uverena da proširenje EU služi i bezbednosnim interesima – naglasio je Mate Kočiš. 

Mate Kočiš, lider poslaničke grupe Fides, Mađarska: „Za nas pristupanje Srbije Evropskoj uniji očigledno predstavlja i nacionalni strateški cilj, jer jača mađarsko-mađarske i mađarsko-srpske odnose. Tužno je videti dve stvari: jedna se odnosi na prošlost, a to je činjenica da u prethodnim godinama EU se ne proširuje nego se smanjuje. A što se tiče budućnosti, teško je videti da u sledećem sedmogodišnjem budžetskom ciklusu rukovodstvo Evropske unije ne planira troškove proširenja EU, i to se mora promeniti. Trebali bi očigledno prema mađarskim interesima naći saveznike u tome da bi se na primer započeo ili se ubrzao proces priključenja Srbije i drugih država, u kom slučaju i na kakav način, a naš je interes da do toga dođe već u sledećem sedmogodišnjem ciklusu, dakle na taj način je potrebno izmeniti ranije odluke.”

Mate Kočiš
Subotica
Ištvan Pastor
Savez vojvođanskih Mađara
Fides

Slične vesti

Najnovije

15:34, Frissítve: 20:20

Ulepšava se škola u Bogarašu

Škola u Bogarašu je najmanja škola u opštini. Ukupno 16 dece uči ovde u kombinovanim odeljenjima, osim toga, ovde postoji i obdanište u koje trenutno dolazi četvoro dece.

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Izgorela porodična kuća u Bečeju

U ponedeljak u zoru u Bečeju se zapalila kuća porodice Janković koju su nedavno počeli da obnavljaju. U gradu se složno krenulo u akciju pomoći porodici.