Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Medenjaci mogu biti ukusan i lep poklon

2020.12.08
19:23
2020.12.08
19:28
Forrás
Pannon RTV
U vreme Adventa najpopularniji su medenjaci. Ester Farago iz Mužlje umesto za ovo vreme uobičajene pozorišne živosti, sada između ostalog pravi medenjake na radost porodice, prijatelja i rodbine.

Ester i njene ćerke prvi put su medenjake pripremile kao poklon za venčanje bliskih rođaka. Uobičajeni poklon zamenili su finim slatkišem.

„Zašto bi se na venčanje uvek nosilo cveće, zar ne može i nešto drugo? Cveće brzo uvene. Onda smo došle na ideju, sa mojim ćerkama, zašto ne bi odnele medenjake na venčanje. Srce od medenjaka. Tu ideju samo povezale sa pozivom neveste i napravili smo korpu medenjaka na poklon. Dobile smo veoma mnogo pozitivnih reakcija" kaže Estera Farago iz Mužlje. 

Pannon RTV/ Lukács Attila

Priprema medenjaka je dugotrajna, spremanje testa zahteva mnogo strpljenja i iskustva.

„Potrebno je odabrati dobre osnovne namirnice, dobar med, dobro brašno, treba dobro umesiti i unapred ispeći i ukrasiti. Za ukrašavanje je veoma važna dobra šećerna masa. Dobro izmešanu osnovnu masu pripremiti i tako ukrašavati" kaže Ester Farago iz Mužlje. 

Pannon RTV/ Lukács Attila

Medenjaci mogu da se oblikuju na različite načine, od njih može da se napravi bilo šta.

„Veoma je teško doći do modli. Preko interneta je moguće naručiti različite oblike. Ali, ukoliko nema, može se i snaći. Nacrtati na papir, karton, karton nanesemo na testo, opsečemo okolo nožem i gotov je oblik" kaže Ester Farago iz Mužlje.

Ovi zadivljujući medenjaci sada su pripremljeni samo da bi se nama udovoljilo, jer ove godine nema božićnog vašara u Mužlji. Estera se nada da će naredne godine ponovo biti manifestacija da izloži medenjake. 

medenjak
Mužlja

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!