Ugrás a tartalomra
Pannonn RTV/Tímár Zsolt

Mediji u Srbiji pišu o crnom i belom kombiju

2018.10.04
19:56
2018.10.04
20:02
Forrás
Pannon RTV
Nakon Subotice, u okolini obrazovnih ustanova u Novom Sadu i Beogradu pojavili su se pokušaji otmice dece. Policija poziva na oprez.

Zbog navodnog kombija koji u Subotici pokušava da otme decu, roditelji strahuju za svoje školarce. Hajnalka Molnar u dvorištu škole „Majšanski put" čeka svoju unuku koja pohađa četvrti razred. „Baš je pre nekoliko dana počela sama da dolazi u školu i da se vraća kući. Međutim, kada smo ovo čuli, od tada ne ide sama, uvek neko dođe po nju".

Ova baka kaže da je i pre nekoliko godina bio sličan slučaj. Stručnjaci kažu da je najvažnija preventiva. Savetuju  da se deca otprate u školu, kao i da ih sačekaju nakon predavanja. Starijima se savetuje da do škole i nazad idu u grupama. Na taj način izbegavaju mogućnost da ih neko zaustavi i da postanu žrtve otmice.

Norbert Bodoči je osmi razred i biciklom dolazi u školu, ali nikada sam. Kaže da od trećeg, četvrtog razreda i dolaze i vraćaju se kućama u grupi. Na pitanje šta bi učinio da se kraj njega zautavi nepoznat automobil i da ga neko oslovi kaže: „Ako ga ne poznajem, ne bih ušao u kola. Roditelji mi to stalno govore, da ne stajem sa nepoznatima".

Jednog petka, majka šestotodišnjeg učenika pozvala je školu i ispričala šta se prethodnog dana dogodilo detetu, kaže Beata Bognar. Prema informacijama koje ima direktorica osnovne škole „Majšanski put" jedan beli kombi je stao pored dece koja su se vraćala kući: „Najbliže dete su pozvali da uđe u automobil. Dete je odbilo, i nakon toga učenici su nastavili put kući i kombi se udaljio. Dete je to ispričalo kući roditelji su ispričali policiji, koja je došla do porodice i uzela podatke".

Pannonn RTV/Tímár Zsolt

U školi se sastao odbor za prevenciju nasilja. Stručnjaci su apelovali da nastavnici i razredne starešine obate više pažnje, da razgovaraju sa decom, kako treba da se ponašaju kada idu kući i dođu u ovu situaciju. Ukoliko primete bilo šta sumnjivo, odmah da prijave roditeljima, policiji i školi, dodala je direktorica. Ova škola inače ima 24-oro časovni video nadzor unutar objekta i u dvorištu.

U osnovnoj školi „Sečenji Ištvan" u Subotici mnogo dece ide autobusom. Na stanicama lako mogu da im se obrate nepoznati. Školski psiholog kaže da treba razgovarati sa decom o opasnostima koje vrebaju.

„O tome sa kim i kako može da ide kući, o trikovima, koji su načini na koje mogu da ih prevare, koje su to igračke, slatkiši, informacije sa kojima mogu da ih zavedu. Deci  treba reći da mogu da ih prevare rečenicom da je mama rekla da treba da ih otprate kući, ili mama te čeka u kolima, ili: mami je pozlilo, ili nešto slično. Mi te rečenice možemo lako prozreti, ali decu zbog uzbuđenja ili zabrinutosti vodi u potpuno iracionalno ponašanje" kaže Agota Pap, psiholog u osnovnoj školi „Sečenji Ištvan" u Subotici.

Stručnjaci kažu da je važno deci objasniti ko je onaj ko dolazi po njih, ko je onaj ko može da ih dočeka i ko ih prati kući.

kombi
otmica dece

Slične vesti

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.