Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Međukulturni kontakti u Karpatskom basenu

2018-09-24
19:46
Forrás
Pannon RTV
U Hemijsko-tehnološku školu u Subotici stiglo je 28 đaka iz inostranstvau u okviru programa „Komunikacija među kulturama u Karpatskom basenu".

U okviru međunarodne saradnje stigli su učenici iz Erdelja, Zakarpatja, Slovačke, Mađarske i Pomurja i tokom šest dana posetiće više vojvođanskih gradova.

Goste ni kiša nije sprečila u razgledanju grada, i u ponedeljak pre podne posetili su i subotičku Gradsku kuću.

„U Svetom Đorđu mi smo bili domaćini, pokušali smo da učesnicima prenesemo atmosferu grada, tada smo se sprijateljili, kao i sada u Subotici. Dopalo mi se ono što sam do sada čula, i grad mi se sviđa. Nadam se da će se ovaj kamp dobro odvijati" kaže Daniel Arpad Kinda, iz Gimanzije „Sekelj Miko" iz rumunskog grada Sveti Đorđe.

U ovaj šestodnevni program svaki put je iz različitih naselja uključena po jedna srednja škola sa četiri učenika i pratećim nastavnikom.

„Deca uživaju u ovom programu jer se međusobno upoznaju, i kroz to upoznaju i kulturu i običaje Mađara koji žive na prekograničnim teritorijama. Vidimo koliko smo slični, i vidimo koliko se razlikujemo" kaže Mariana Kočiš, nastavnica iz mađarske gimnazije „Betlen Gabor" u ukrajinskom gradu Beregovo.

Cilj projekta koji postoji 17 godina je da se mladi koji žive u Karpatskom basenu  međusobno upoznaju, kako razmišljaju i koje su im vrednosti. Subotička Hemijsko- tehnološka škola po peti put je u ulozi domaćina.

„Nastojimo da im pokažemo Vojvodinu, u prvom redu Suboticu, kako ovde žive Mađari, šta se dešava. Posetićemo Gradsku kuću, muzej, Sinagogu. Imaćemo izlete za Novi Sad, Petrovaradin, Bač i Sombor" kaže Arpad Nađ Varjaš, rukovodilac programa iz Hemijsko-tehnološke škole.

Projekat obezbeđuje brojne sadržaje kako za nastavnike, tako i za učenike koji se upoznaju sa istorijom i kulturnom istorijom svojih gostoprimljivih domaćina. 

međukulturni
Subotica
karpatski basen
Hemijsko-tehnološka škola

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.