Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Međunarodna praksa zelenog daljinskog grejanja

2022.05.16
13:27
2022.05.16
17:57
Forrás
Pannon RTV
Kako postići održivo daljinsko grejanje u jednom određenom gradu? Odgovor na to pitanje tražili su učesnici konferencije koja je danas održana u Subotici.

Događaj je takođe pružio priliku i za razmenu iskustava između regionalnih partnera. Na konferenciji su prisustvovali stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Rumunije.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Energetska efikasnost, održivost i isplativost, kao i razmena iskustava o obnovljivim izvorima energije, bile su glavne teme konferencije pod nazivom „Međunarodna praksa zelenog daljinskog grejanja", koja je održana u Subotici.

Balaž Nemeti, rukovodilac sektora u preduzeću koje okuplja javna preduzeća u Budimpešti: „Osnove su iste, odnosno univerzalne, ne samo u Mađarskoj i Srbiji, već i širom sveta. A to je potreba da se radi na poboljšanju i održavanju energetske efikasnosti, to je apsolutno fundamentalna i jasna stvar."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Evropska unija trenutno podstiče i podržava projektovanje i razvoj sistema daljinskog grejanja u zapadnoj Evropi, jer se tako mogu obezbediti finansijski isplativa rešenja. U Srbiji, inače, ova mreža postoji, samo treba da se modernizuje - rečeno je na samom događaju.

Andreja Ilić, direktor Energetike Kragujevac: „Izvori toplote, pored toga što treba da budu energetski što efikasniji, potrebno je da budu i ekološki prihvatjiviji. Pored ovoga paralelno idemo u proces edukacije naših korisnika, kako bi energetski efikasnije učinili sami svoje objekte."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Dostupna su sredstva, tehnologija i stručnost, ali je potreban i politički kapital da bi se ovi projekti ostvarili - kažu stručnjaci.

Imre Varadi, izvršni partner, „Vital Management": „Ono što očekujemo kao rezultat, jeste da tih nekoliko, oko desetak projektnih ideja, koje smo prikupili, dobiju određenu političku podršku, jer na taj način zapravo polovina stanovnika u velikim gradovima u Srbiji, koja koristi daljinsko grejanje, dakle njihovi računi za energiju mogu da se prepolove, ako to neka politička snaga podrži."

Na manifestaciji su srpsko i mađarsko udruženje toplana potpisali sporazum o saradnji, koji će obezbediti prostor za budući zajednički rad i razmenu iskustava.

grejanje
daljinsko grejanje
Konferencija

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.