Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

2022.12.03
15:07
2022.12.03
16:25
Forrás
Pannon RTV
Tim povodom je u petak uveče Udruženje multiple skleroze "Mala Bačka" iz Bačke Topole organizovalo humanitarni koncert.
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na probleme i potrebe osoba sa invaliditetom, te da se prikupljenim donacijama pomogne najugroženijim članovima ovog udruženja.

Humanitarni koncert Udruženja multiple skleroze "Mala Bačka" iz Bačke Topole je održan u pozorišnoj dvorani u Bačkoj Topoli povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Svake godine u manifestaciji učestvuje Muzička škola iz Bačke Topole sa svojim učenicima.

Arabela Tot Dioši, direktorica, Muzička škola, Bačka Topola: „Ovo nam je takođe jako važno, jer naši učenici mogu da nastupaju i na nekim drugim lokacijama, a ne samo unutar zidova muzičke škole. Takođe, malo stiču iskustva u ovim životnim situacijama, imaju više uvida u ove vrste događaja koje se večeras organizuju, naravno govorimo o manifestacijama humanitarnog karaktera i da i oni daju doprinos."

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Ujedinjene nacije su 1992. godine 3. decembar proglasile za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Udruženje multiple skleroze "Mala Bačka" ima 44 člana, od kojih je devet ležećih bolesnika.

Paul Nješe, predsednik Udruženje multiple skleroze "Mala Bačka": „Prikupljeni iznos, budući da je ulaznica određena da ima karakter dobrovoljne donacije, iskoristićemo prikupljeni iznos za pomoć našim članovima koji ne mogu učestvovati, onima koji su vezani za krevet, pomoćićemo higijenskim paketima, pelenama, šta je kome potrebno."

Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Na humanitarnoj večeri su bili prisutni i glavni pokrovitelji ovog udruženja: saradnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja Republike Srbije i predstavnici lokalne samouprave opštine Bačka Topola.

Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola: „Mi u lokalnoj samoupravi nastojimo da osobe sa invaliditetom učinimo punopravnim članovima ovog društva, želimo da naše institucije i javne ustanove učinimo što dostupnijima, a ujedno podržavamo rad nevladinih organizacija, na primer, dnevnog boravka ovih osoba ili razne savetodavne programe."

Tradicionalno, na ovoj humanitarnoj večeri su nastupili i Srpski kulturni centar "Vuk Stefanović Karadžić" i Mađarski kulturni centar "Zoltan Kodalj".

invaliditet
međunarodni dan
koncert
humanitarni
Mala Bačka
Bačke Topole
Adrian Satmari

Slične vesti

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije