Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Međunarodni festival šljive i rakije u Ostojićevu

2021.09.18
16:15
2021.09.18
18:33
Forrás
Pannon RTV
Na stolu su se našli delikatesi pripremljeni od ovog omiljenog voća.

Međunarodni festival šljive i rakije održan je po peti put u Ostojićevu. Osnovni cilj ove manifestacije je popularizacija domaće šljive i tradicije vezane za nju. Posetioci su tako imali prilike da vide i probaju različite načine korišćenja ovog voća neuporedivog ukusa. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Stolovi na Međunarodnom festivalu šljive i rakije bili su prepuni delikatesa i finih zalogaja koji su na tradicionalan način pripremljeni od šljive. Ekipa Kulturnog društva „Neven" iz Utrina četiri godine je već aktivni posetilac manifestacije. Ove godine došlo je njih desetoro. „Uvek nas toplo dočekaju, a i mi se ovde jako dobro osećamo, dobro se zabavljamo i volimo da dođemo. Doneli smo rakiju i peciva pripremljena od šljive" kaže Klara Terek, članica Kulturnog društva „Neven" iz Utrina. 

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U sali lokalne rimokatoličke crkve Svetog Josipa muzika je odjekivala već u prepodnevnim časovima, a u isto vreme u kotlićima više od 10 ekipa krčkala se tradicionalna vojvođanska čorba od pasulja, koju je ocenjivao i žiri. „S obzirom da je u okviru manifestacije organizovano i takmičenje u kuvanju čorbe od pasulja, ocenjujemo kvalitet čorbe. Ona ne sme da bude gusta, mada pasulj ima svoj skrob, ali ovde je reč o čorbi, ne o varivu, koje se gušće i drugačije sprema od čorbe. Čorba je čorba" kaže Robert Piri, predsednik žirija i član udruženja „Sabadtuzi" vitezova.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U višenacionalnom Ostojićevu svi međusobno posećuju manifestacije i drugih nacionalnosti. „Svi smo jedno, na jedno mislimo, družimo se i na taj način jačamo mađarsku zajednicu" rekao je Janoš Tertei, glavni organizator i potpredsednik Udruženja za očuvanje mađarske tradicije i životne sredine „Piroš tulipan".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jedan od izuzetnih festivala gastronomije i kulture nije slučajno organizovan u Ostojićevu, jer u naselju gotovo da nema kuće u čijem dvorištu ne raste drvo šljive. 

Ostojićevo
rakija
šljiva
festival

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.