Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Međunarodni poljoprivredni sajam otvara se danas u Novom Sadu

2022.05.21
07:58
2022.05.21
15:30
Forrás
Pannon RTV
89. Međunarodni poljoprivredni sajam počinje u subotu u Novom Sadu, kada će tokom jedne nedelje učesnici prikazati novine i tehnologije u oblasti agrara, uz organizovane razgovore sa preduzetnicima. Država partner sajma ove godine je Mađarska.

Na sajamskoj smotri predstaviće se pedeseti i tri preduzeća i kompanije iz Mađarske. Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu rekao je da će u središtu biti ne samo privredni i trgovački kontakti, već i kulturna i gastronomska ponuda zemlje. Izneo je da je za Mađarsku velika čast da nakon 12 godina ponovo bude država partner novosadskog sajma.

„Mađarsko prisustvo na ovom sajmu podvlači izuzetnu mađarsko-srpsku dvostranu saradnju i očekujem da se na marginama ove manifestacije zaključe brojni sporazumi između prisutnih srpskih i mađarskih preduzetnika. Na taj način će se, sa jedne strane, dalje širiti sistem saradnje koji je stvoren poslednjih godina, a sa druge strane, ta saradnja biće proširena sa sve novim mogućnostima."

Pannon RTV/Juhász Andrea

Do sada je 11.000 izlagača iz 21 zemlje potvrdilo učešće na sajmu.

„Negde smo na 75 odsto od sajma, onog najuspešnijeg organizovano u 21. veku, iz 2019. godine, ali od kolege iz komercijale sam dobio apdejt, da premašujemo i tu cifru i da se približavamo 80 odsto učesnika iz 2019. godine" rekao je Slobodan Cvetković, izvršni direktor Novosadskog sajma.

Najzanimljiviji deo sajma i izložbe je smotra radnih i poljoprivrednih mašina. Zainteresovani će moći da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama.

„Naš zajednički zadatak je da ponudimo tehnologiju, da ponudimo zaokruženo rešenje, gde će agronomija dati svoj doprinos, i ponudom semena, mineralnih hraniva, takođe i sredstava za zaštitu bilja" kaže Đorđe Mišković, rukovodilac kancelarije preduzeća „Kite" u Novom Sadu.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Izložbu stočarstva podržava i Ministarstvo poljoprivrede.

„89. poljoprivredni sajam na najbolji način odslikava i prezentuje i na nacionalnom i na međunarodnom nivou potencijale kojima Srbija raspolaže, ali i poljoprivredne prehrambene proizvode koje Srbija proizvodi" rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

U okviru nagradne igre biće izvučeni dobitnici dva traktora i tri poljoprivredne mašine.

poljoprivredni sajam
Novi Sad
Atila Pinter

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.