Ugrás a tartalomra
Pixabay/Didgeman

Međunarodni uspeh mađarskog “poreza na čips”

2019-08-18
11:49
Forrás
M1, hirado.hu
Porez vlade Mađarske na nezdrave proizvode uvršten u bazu podataka “dobre prakse” Evropske komisije.

Porez na čips namenjen za nezdrave prehrambene proizvode je porez za zaštitu javnog zdravlja. U Mađarskoj je ovaj poseban porez uveden 2011. godine za preterano slanu ili slatku hranu. Među prvima, oporezovani su slatki voćni sokovi, energetska pića, začini i  grickalice, navodeći da je potrošnja ovih namirnica takođe odgovorna za nepovoljno zdravstveno stanje mađarskog stanovništva. Danas su bezalkohona pića i sokovi takođe uključeni u ovu kategoriju. Na ovaj način godišnje se u budžet mađarske vlade sliva desetine milijardi forinti ekstra prihoda. “Porez na čips” je mađarska zdravstvena mera vezana za ishranu, koja bi mogla i u Evropskoj uniji naći primenu u borbi protiv gojaznosti – kažu stručnjaci.

čips
porez
Mađarska
Evropska komisija

Slične vesti

Najnovije

20:28

Teranje zime u Padeju

Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće
15:33, Frissítve: 19:59

Poznati glasovi u Zenti

Mali broj budimpeštanskih pozorišta može se pohvaliti sa toliko poznatih sinhronih glasova, kao što je to slučaj sa Novim pozorištem. Njihova predstava "Ljudi glasovi" govori o toj profesiji.
16:47, Frissítve: 19:59

Festival kobasica u Belom Blatu

U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.

Najčitanije

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Od sutra do 21. februara obustava rada školskih i predškolskih ustanova a u Vojvodini zbog epidemije gripa - objavila je vest Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na svom internet portalu.

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.