Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Međuratne priče o Senti

2020.09.11
12:58
2020.09.11
20:13
Forrás
Pannon RTV
U okviru serije programa na izložbi je predstavljen materijal koji pomoću nesvakidašnjih ličnih i društvenih priča, dočarava posetiocima Sentu od pre jednog veka.

Izložba pod nazivom međuratne priče o Senti otvorena je sinoć u Gradskom muzeju Senta. Posetioci mogu da pogledaju na izložbi fotografije, najave, oglase, geografske karte i druge dokumente od pre jednog veka, tvorci materijala koji je izložen na izložbi želeli su ovo mnogo ranije predstaviti široj javnosti."Zapravo je ova izložba trebala biti predstavljena za Dan grada prošle godine, ali se tada desio nepredviđen slučaj, usled kojeg je došlo do prokišnjavanja naše galerije, tako je naša izložba odložena, ali s obzirom da je ona najavljena kao izložba za Dan grada, kao i da je na osnovu tematike koju prikazuje vezana za ovu temu, odlučili smo da se ona ne odlaže za neki od narednih meseci, već da se prikaže za godinu dana , to jest za ovogodišnji Dan grada." rekao je Atila Pejin, direktor, Gradski muzej Senta.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Izložba je nastala u sklopu ciklusa koji je obuhvatao i izložbu „Senta na prelazu vekova", predstavljenu pre nekoliko godina. Tadašnja građa pokrivala je razdoblje od kasnih 1800-ih do izbijanja Prvog svetskog rata, a sadašnja  izložba obuhvata godine između dva svetska rata.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

„Mislim da je obeležavanje Dana grada lep jubilej i ovakva vrste izložbe predstavlja dobru retrospektivu iz koje treba da izvučemo pouku. Istina je da čovečanstvo uvek pada u iste greške i zamke, ali ako ništa drugo, možda je svojevrsna smernica kako gledati na tadašnje probleme, koji su izgledali nepremostivi i nerešivi, koliko su se do sada promenili i kakvi će naši sadašnji problemi biti za sto godina?" rekao je Atila Juhas, član Opštinskog veća nadležnog za obrazovanje i kulturu.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Izložba je otvorena do kraja oktobra. Prema planovima, Gradski muzej Senta takođe će bar jednom sedmično, biti domaćin neobičnog razgledavanja s vodičem.

Senta
Gradski muzej
izložba
Atila Juhas

Najnovije

16:36, Frissítve: 17:30

Ko je najbolji seljak u Molu?

Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.

Najčitanije

Čuvajmo ptice! – edukacija za predškolce

Udruženje „Zelentarka" iz Mola pokrenulo je edukaciju o zaštiti ptica. Posetiće svako obdanište u opštini Ada i predavanjima skrenuti pažnju na očuvanje životinjskog i posebno ptičjeg sveta.