Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Megaštrajk u Nemačkoj

2023.03.27
11:19
2023.03.27
17:05
Forrás
RTS
U Nemačkoj masovni štrajk. Prema najavama sindikata železničara, zaposlenih u saobraćaju i sindikata uslužnih delatnosti staće gotovo sve - vozovi, gradski prevoz u sedam od 16 pokrajina, a od aerodroma radiće jedino u Berlinu.

Najveći štrajk u poslednje tri decenije u Nemačkoj ostaviće milione ljudi bez uobičajenog prevoza. 

Nemački sindikati pozvali su hiljade zaposlenih na štrajk, zahtevajući veće plate zbog poskupljenja i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. 

U sedam od 16 nemačkih pokrajina gradski prevoz ne radi. Jedini izuzetak u Nemačkoj je grad Berlin u se kojem avio-saobraćaj obavlja i uporedo i regularan gradski saobraćaj.

Ovde se govori o takozvanom megaštrajku, budući da dva sindikata zastupaju oko 2,7 miliona zaposlenih, uglavnom u saobraćajnom sektoru, ali i u sektoru usluga.

Jedan sindikat traži 12,6 posto povećanje plata, odnosno da to mesečno bude u iznosu od 650 evra u bruto iznosu, dok drugi sindikat traži povećanje od 10,5 odsto – oko 500 evra bruto veću mesečnu platu svojih zaposlenih.

Ovaj štrajk koincidira sa početkom pregovora sa poslodavcima koji počinju danas i trajaće do srede. Ukoliko ti pregovori ne budu uspešni, može se očekivati da će se novi štrajkovi desiti 24. i 25. aprila.

S druge strane, nemačka vlada ne želi, kako kaže, da se upliće u pregovore između poslodavaca i sindikata, tako da se za sada ne očekuje nikakva specijalna reakcija i pomoć poslodavcima po tom pitanju.

Više od polovine stanovništva smatra da je štrajk opravdan. U Nemačkoj je godinama retka i mala povećanja plata se opravdava na time da je inflacija niska i da plate moraju da prate rast inflacije, koja skoro i da nije postojala proteklih godina.

Prošle godine i ove godine kada je inflacija skoro došla do dvocifrenog broja poslodavci su došli pod pritisak da ispune to svoje obećanje.

Nemačka
štrajk

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.