Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

„Memento"- Festival dokumentarnih filmova u Senti

2021.09.03
17:15
Forrás
Pannon RTV
U Senti se organizuje Festival dokumentarnih filmova „Memento". Domaćin manifestacije biće Senćansko mađarsko kamerno pozorište u periodu od 6. do 9. septembra. Osim projekcije dokumentarnih filmova, biće i književnih večeri.

„Prećutna sramota", „Granica 89" i mnogi drugi dokumentarni filmovi vezani za promenu sistema biće prikazani u Senti. Zainteresovani će moći da pogledaju i ostvarenje Zoltana Kozme pod nazivom „Oprostiti, ali ne zaboraviti". Festival dokumentarnih filmova održaće se po prvi put u Vojvodini.

Đerđ Farkaš, direktor festivala: "Sledeće nedelje možemo videti film dve generacija, starije generacije koja je izvršila promenu režima, kako oni vide ovo doba i mlađe generacije s kojima želimo zajedno stvarati budućnosti."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Na festivalu su prikazani filmovi mađarskih i vojvođanskih stvaralaca. Suorganizator događaja je Kulturno-obrazovni centar „Turzo Lajoš" iz Sente. Njihov cilj je da šire kulturu, da promovišu dokumentarne filmove.

Rihard Huđik, reditelj, Kulturno-obrazovni centar „Turzo Lajoš", Senta: „Festival dokumentarnih filmova „Memento" je važan za Kulturno-obrazovni centar „Turzo Lajoš" jer je to festival dokumentarnih filmova od posebnog značaja u kategoriji kinematografije, u našoj regiji."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Osim stručnog žirija, filmove koji će se prikazivati ​​na četvorodnevnom filmskom festivalu može bodovati i publika. Događaj je obogaćen i književnim večerima i razgovorima. Osim onih koji vole kulturu i istoriju, organizatori žele da uključe i srednjoškolce.

Đenđi Katona Kormanjoš, domaćica događaja, Senta: „Primarni cilj nam je bio da dopremo do mladih ljudi na sve načine, prvenstveno učenike srednjih škola, uglavnom zato što se prikazuju filmovi koje ne mogu da vide i da čuju o temama na časovima istorije, časovima mađarskog jezika i književnosti i na taj način se približe trenucima u nedavnoj istoriji."

Događaj je besplatan, ali su potrebne rezervacije mesta.

Memento
filmski festival
Senta

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.