Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Mesni delikatesi u Budisavi

2019-10-20
20:56
Forrás
Pannon RTV
Na četvrti put organizovane svečanosti povodom svinjokolja prijavilo se 30 ekipa.

Od sirovina dobijenih iz donacija pekli su čvarke i kobasice, koje su poklonjene Domu za decu i omladinu u Veterniku. Sa ovim skupom želeli su da obnove tradiciju iz prošlih vremena, kao i da podstaknu društveni život u zajednici.

Kod grupe koja radi ručne radove „Arvačka" u velikoj šerpi topili su se mast i čvarci. Klara Sekereš je stalno mešala kako masnoća ne bi zagorela. „Treba još dosta dugo da se meša, pola sata, sat, dok ne bude gotovo. Treba da postane smeđe, da dobije lepu boju" kaže iskusna domaćica.

Kobasice za pečenje svaka ekipa je pripremala po svom receptu. „Pravimo po ukusu za sve, da nisu previše ljute, kako bi svi mogli da ih probaju" – kaže Zlatibor Pribić, član Ribolovačkog društva „Beli lokvanj". Kod trpeze kulturnog društva „Petefi Šandor" po „mađarski" su prirpemali delikatese. „Pravimo mađarsku kobasicu, na mađarski način pečemo čvarke, jer pripadnici ostalih naroda drugačije peku čvarke, drugačije pripremaju kobasicu, mi je radije začinimo" objašnjava član društva Atila Juhas.

Dane svinjokolja je već po tradiciji četvrti put organizovao Savet mesne zajednice. Pripremljena jela biće upućena Domu za decu i omladinu u Vetrniku. „Kako postepeno dolaze jesen i zima tako počinju svinjokolji, onda na svaki stol stave po kobasicu i ovu tradiciju bi želeli da prenesemo mladima" kaže Šandor Milanović, potpredsednik Saveta mesne zajednice.

Na manfiestaciji su nastupili i igrači iz lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Budisava

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.