Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Mesni delikatesi u Budisavi

2019-10-20
20:56
Forrás
Pannon RTV
Na četvrti put organizovane svečanosti povodom svinjokolja prijavilo se 30 ekipa.

Od sirovina dobijenih iz donacija pekli su čvarke i kobasice, koje su poklonjene Domu za decu i omladinu u Veterniku. Sa ovim skupom želeli su da obnove tradiciju iz prošlih vremena, kao i da podstaknu društveni život u zajednici.

Kod grupe koja radi ručne radove „Arvačka" u velikoj šerpi topili su se mast i čvarci. Klara Sekereš je stalno mešala kako masnoća ne bi zagorela. „Treba još dosta dugo da se meša, pola sata, sat, dok ne bude gotovo. Treba da postane smeđe, da dobije lepu boju" kaže iskusna domaćica.

Kobasice za pečenje svaka ekipa je pripremala po svom receptu. „Pravimo po ukusu za sve, da nisu previše ljute, kako bi svi mogli da ih probaju" – kaže Zlatibor Pribić, član Ribolovačkog društva „Beli lokvanj". Kod trpeze kulturnog društva „Petefi Šandor" po „mađarski" su prirpemali delikatese. „Pravimo mađarsku kobasicu, na mađarski način pečemo čvarke, jer pripadnici ostalih naroda drugačije peku čvarke, drugačije pripremaju kobasicu, mi je radije začinimo" objašnjava član društva Atila Juhas.

Dane svinjokolja je već po tradiciji četvrti put organizovao Savet mesne zajednice. Pripremljena jela biće upućena Domu za decu i omladinu u Vetrniku. „Kako postepeno dolaze jesen i zima tako počinju svinjokolji, onda na svaki stol stave po kobasicu i ovu tradiciju bi želeli da prenesemo mladima" kaže Šandor Milanović, potpredsednik Saveta mesne zajednice.

Na manfiestaciji su nastupili i igrači iz lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Budisava

Slične vesti

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Najnovije

18:29, Frissítve: 18:40

Gradi se i doteruje Martonoš

U poslednje vreme u Martonošu su ostvarene brojne investicije. Obnovljena je fasada zgrade mesne zajednice, na katoličkom groblju je izgrađena staza, a više puteva presvučeno asfaltom.

Népszerű

Najčitanije