Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Mesni delikatesi u Budisavi

2019-10-20
20:56
Forrás
Pannon RTV
Na četvrti put organizovane svečanosti povodom svinjokolja prijavilo se 30 ekipa.

Od sirovina dobijenih iz donacija pekli su čvarke i kobasice, koje su poklonjene Domu za decu i omladinu u Veterniku. Sa ovim skupom želeli su da obnove tradiciju iz prošlih vremena, kao i da podstaknu društveni život u zajednici.

Pannon RTV/Juhász Géza

Kod grupe koja radi ručne radove „Arvačka" u velikoj šerpi topili su se mast i čvarci. Klara Sekereš je stalno mešala kako masnoća ne bi zagorela. „Treba još dosta dugo da se meša, pola sata, sat, dok ne bude gotovo. Treba da postane smeđe, da dobije lepu boju" kaže iskusna domaćica.

Pannon RTV/Juhász Géza

Kobasice za pečenje svaka ekipa je pripremala po svom receptu. „Pravimo po ukusu za sve, da nisu previše ljute, kako bi svi mogli da ih probaju" – kaže Zlatibor Pribić, član Ribolovačkog društva „Beli lokvanj". Kod trpeze kulturnog društva „Petefi Šandor" po „mađarski" su prirpemali delikatese. „Pravimo mađarsku kobasicu, na mađarski način pečemo čvarke, jer pripadnici ostalih naroda drugačije peku čvarke, drugačije pripremaju kobasicu, mi je radije začinimo" objašnjava član društva Atila Juhas.

Pannon RTV/Juhász Géza

Dane svinjokolja je već po tradiciji četvrti put organizovao Savet mesne zajednice. Pripremljena jela biće upućena Domu za decu i omladinu u Vetrniku. „Kako postepeno dolaze jesen i zima tako počinju svinjokolji, onda na svaki stol stave po kobasicu i ovu tradiciju bi želeli da prenesemo mladima" kaže Šandor Milanović, potpredsednik Saveta mesne zajednice.

Na manfiestaciji su nastupili i igrači iz lokalnih kulturno-umetničkih društava.

Budisava

Slične vesti

Najnovije

17:06

Moguća poledica na putu

Ovih dana mogu se očekivati zaleđeni putevi. Putevi Srbije pozvali su na povećanu pažnju u saobraćaju, vožnju prilagoditi uslovima i voziti sa mnogo opreza.
14:57

Počinje drugo polugodište

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji u ponedeljak počinje drugo polugodište. U obrazovnim ustanovama i dalje su na snazi nastavni model i mere koji su prihvaćeni u septembru.

Najčitanije