Ugrás a tartalomra

Meštani Novog Itebeja složno ulepšavaju selo

2021.06.13
16:05
2021.06.13
18:33
Forrás
Pannon RTV
Prijave za takmičenje "Cvetna Mađarska" se mogu izvršiti do 15. juna, po prvi put ove godine mogu učestvovati i sela iz prekograničnih područja. U kategoriju naselja sa manje od 2.000 stanovnika prijavio se i banatski Novi Itebej.

U centru Novog Itebeja u subotu je bila velika gužva. U parku ispred obnovljenog Doma kulture sada su postavljena i dva bicikla koja su "odevena" u cveće. Uz to je obnovljen ceo zeleni pojas, centar, crkva i područje oko spomenika Lajošu Košutu. I stari i mladi su započeli radnu akciju.

Kornel Tot: „U mom razredu ima puno đaka. Imam mnogo dece. I mi pokušavamo ulepšati svoje selo i sa njim postići što bolje rezultate."

Mađarska zajednica u Novom Itebeju se smanjuje. Stoga je važan svaki događaj koji zbližava ljude.

Jožef Kerekeš, predsednik Saveta Mesne zajednice Novi Itebej: „Ovu sam inicijativu objavio na službenom sajtu sela i na fejsbuk stranici sela, i odziv je bio jako dobar. A žene su se već odmah počele organizovati. Trebalo je otprilike dve nedelje da se ova ideja realizuje. Ovo je naša šesta radna akcija u ove dve nedelje, kada radimo završno ulepšavanje."

Nevladine organizacije, uključujući Društvo za negovanje narodnih običaja i tradicije „Buzavirag", uključene su u sve aktivnosti zajednice.

Beata Boroš, predsednica Društva za negovanje narodnih običaja i tradicije „Buzavirag" Novi Itebej: „Trudimo se da uključimo plesače naše organizacije, roditelje i učenike škole u rad. Mališani i svi ostali i stariji, penzioneri nam peku mekike dok traje radna akcija. Snaga je u slozi."

Zajednica od jedva osam stotina duša nema ozbiljnu finansijsku pozadinu. Volontiranje, saradnja i dobrotvorne delatnosti igrale su važnu ulogu i sada.

Atila Patai, Novi Itebej: „Takva široka saradnja uvek će biti potrebna sve više i više. Jer kako smo već više puta ponovili, sve nas je manje. Uz takvu saradnju, ovde mogu biti svi, od mališana do penzionera, možemo svoje malo selo učiniti jačim i lepšim."

Meštani se nadaju da će se život polako vratiti u normalu. Da će ponovo moći da održavaju svoje manifestacije, Zimske susrete, komemoraciju kod spomenika Lajošu Košutu. Nadaju se da će nedavno izgrađena biciklistička staza na nasipu Begeja i planirani granični prelaz dovesti više gostiju u selo u blizini rumunske granice.

Cvetna Mađarska
Novi Itebej
takmičenje
prekogranični

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.