Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Meštani obeležili dan sela Telečke

2020-10-25
14:35
2020-10-26
15:41
Forrás
Pannon RTV
Stanovnici zapadnobačkog naselja polaganjem venaca i misom zahvalnicom prisetili su se predaka koji su došli na ovaj prostor.

Povodom 137 godina od osnivanja sela održana je proslava koja je zbog epidemije bila znatno skromnija. Osim takozvanog praznika koca, kojim se prisećaju osnivanja sela, tokom prepodneva organizovana je i izložba fotografija, kao retrospektiva jednog veka  kulturnog života Mađara u Telečki.

„Upravo je sto godina kako možemo da govorimo o mađarskoj kulturi u Telečkoj jer je 1920. godine osnovana prva dramska družina i od tog dana u selu su izvođeni različiti scenski sadržaji, dramski komadi, operete i slično" kaže Eva Egeto, predsednica Kulturno umetničkog društva „Petefi Šandor" u Telečkoj.

Meštani su na lokalnom groblju vence položili na grob Đerđa Šipoša, prvog sudije u selu koji je u velikoj meri doprineo tome da se ovo naselje osnuje 29. oktobra  1883. godine. Venci su položeni i na spomenik Janošu Nađu, prvom učitelju u selu. Jožef Bezdan, predsednik Saveta mesne zajednice Telečka kaže: „Pre 130 godina naši preci iz Segedina i njegove okoline, zbog poplava Tise su ovde izabrali sebi novi dom. Veliki deo meštana Telečke došao je ovamo iz Sajana. Stigli su na ovaj dan i zabili su u zemlju jedan kolac, tu gde je sada crkva. U povodu toga na današnji dan mi slavimo praznik kolca."

U programima je ove godine zbog epidemije bilo manje učesnika nego prethodnih godina. Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara kaže: „Ove godine nisu mogli doći mnogi koji bi se vratili kućama na ovaj praznik, na ovaj dan zahvalnosti. Treba sve da nas uteši to što su u mislima oni sa nama, u duši su svi tu koji bi želeli da dođu kući. Nadamo se da ćemo i u narednoj deceniji na sličan način zajedno moći da slavimo svi mi koje čini srećnim što su nas stanovnici Telečke pozvali kao goste."

Nakon polaganja venaca održana je misa zahvalnosti u mesnoj župnoj crkvi Svete blažene Device Marije, dok je spomen na osnivače sela završen kratkim kulturnim programom.

dan sela
Telečka

Najnovije

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.