Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Meštani prinuđeni da se isele iz sela Majdan i Rabe

2021.08.02
19:15
2021.08.02
19:24
Forrás
Pannon RTV
Delu stanovnika dosadila je svakodnevna borba sa prilivom migranata.

Meštani severno-banatskog sela Majdan, koje leži na srpsko-mađarskoj-rumunskoj tromeđi žale se da ih ilegalni migranti i dalje drže u strahu. Mada policija redovno odvozi migrante u neki od odavde najudaljenijih migrantskih centara u Srbiji, taksisti i krijumčari ljudi nakon nekoliko dana vrate ih na ove prostore. 

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Za sada je više porodica iz Majdana odlučilo da će odustati od večite borbe sa vetrenjačama protiv migranata, i da će se iseliti iz mesta. U nadi za boljim životom, prilikom posete naše ekipe, jedna porodica se upravo pakovala jer se odseljava za Kanjižu. Dosadilo im je to što svakodnevno moraju da žive u sred stalne borbe protiv migranata. 

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Marija Bajus se jada da u selu jedva da ima 80 stanovnika, dok kaže da se broj migranata koji su se uselili u napuštene kuće, penje i na više stotina.

„- Mnogo ih je, to bi trebalo zakočiti, zaustaviti, lepše bi bilo.
- Sami živite, čega se bojite kod kuće?
- Toga da mi ne provale, da me ne uznemiravaju, ne zapitkuju, jer ja ne mogu sa njima da razgovaram."

Migranti koji su se uselili u napuštene kuće žice povezuju na stubove električne energije i tako kradu struju. Ujutru u 9 sati ni jedan migrant nije se mogao videti u selu, ali pre podne oko 10 časova počinju da izlaze u dvorišta kuća i na ulicu. Peru zube, održavaju higijenu, odlaze u snabdevanje i od tada samo oni se mogu sresti u Majdanu.

„Ni o čemu ne brinu, ismejavaju nas. Tamo, gde  jedu, tamo....hm. I ostalo, i ostalo, jednostavno, selo je otpisano" kaže nam Marija Pap iz Majdana. 

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Pripadnici ministarstva sile poslednji put su u četvrtak odvezli tri autobusa migranata sa prostora Majdana i Rabe. Prema rečima meštana oni koji su izbegli akciju policije, odmah su počeli međusobnu razmenu praznih kuća i uselili se u njih. Meštani kažu i to da se od tada neprestano vraćaju migranti, i sada ih je ponovo više stotina u dva naselja.

U ulici Petefi Šandora nalazi se jedina prodavnica u selu, mnogo je praznih kuća koje su već zauzeli ilegalni migranti – kaže Gizela Doro. „Tamo, preko puta prodavnice ima ih oko 50-60, ti su svi crni, i iza toga je deset praznih kuća, i ima ih u svakoj od njih."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Meštani kažu da su većina migranata sada iz Afrike. Imran iz Somalije nam kaže: „Ovo je veliko selo, mada se čini malim, ipak je veliko. Ne mogu tačno da procenim koliko nas ima tu, ali ima migranata koje već poznajem, koji stanuju u praznim kućama. Dolaze, odlaze, dođu ovamo, vrate se u Beograd, ne znam tačno koliko nas može biti ovde."

I Halid iz Tunisa je upravo pešačio prema Majdanu.

„Idemo za Mađarsku.
- I?
- Budimpešta, a odatle idemo u Austriju.
- Dobro. Šta vam je plan u Evropi?
- Želimo samo da radimo."

U vreme našeg boravka, taksisti su neprestano dovozili migrante u Majdan. 

Majdan
Rabe
migranti

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.