Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mesto i uloga nacionalnog vaspitanja u obrazovanju

2019-11-22
14:46
Forrás
Pannon RTV
Sinoć u VM4K istoričarka vaspitanja i univerzitetski docent Nataša Fizel iz Segedina održala predavanje “Mesto i uloga nacionalnog vaspitanja u obrazovanju”.

Tokom svog predavanja, ona je pratila formiranje, razvoj i prekretnice nacionalnog vaspitanja, od početka XIX. veka do 1950-tih. Naglasila je da pravu prekretnicu i pravi mađarski zakon narodnog obrazovanja smatra zakon o narodnom obrazovanju Otvoš koji je donet 1868-e, u vreme Austro-Mađarske Monarhije, koji je stvorio novi tip škole, građansku školu. Tada se pojavljuje prva vrsta škole u mađarskom školskom sistemu, koji naročito mora da služi nacionalno vaspitanje.

Dr Nataša Fizel istoričar vaspitanja: “Ovo dobro funkcioniše sve do 1947-e, a onda se u doba narodne demokratije ova vrsta napora prilično umanjuje. Nacionalno vaspitanje više neće biti prioritet. Od 60-70-tih godina doći će do olakšanja, ali sledeća prekretnica biće promena režima odakle se može sagledati sadržaj vaspitanja. Mislim da je nacionalni osnovni nastavni plan i program iz 2012-e poslednji, koji veoma snažno i vrlo konkretno govori o značaju nacionalnog obrazovanja.”

nacionalno vaspitanje
Subotica
VM4K

Slične vesti

Najnovije

15:50, Frissítve: 15:57

Radosna nedelja

Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.
18:43, Frissítve: 18:55

Deca ispunila našu medijsku kuću

Pobednici kreativnog konkursa „Darivati je radost" preuzeli su nagrade. Na konkurs je stiglo ukupno 1347 radova, a mališanima smo priredili program, razna iznenađenja i spremili im poklone.

Najčitanije