Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Migrante usmeravaju u prihvatne centre

2019.12.02
20:34
2019.12.02
20:41
Forrás
Pannon RTV
Nadležni čine sve kako bi migrante, koji se nalaze u pograničnim delovima Vojvodine, dolaskom hladnog vremena usmerili u neki od prihvatnih centara u Srbiji.

Ilegalni migranti, koji su se skrivali u šumama pored reka i napuštenim objektima na teritoriji opštine Kanjiža, odnosno u Zapadnoj Bačkoj polako nestaju.

U Somboru je relativno mirno, nakon što je nekoliko dana ranije, pod pritiskom lokalnog stanovništva, oko četiri stotine ilegalnih migranata autobusima preveženo u prihvatni centar u Preševo. Ti migranti su ranije kampovali u obližnjim šumama i u napuštenim objektima. U prihvatnom centru u Somboru trenutno se nalazi 112 migranata, i to isključivo porodice.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Apatin nije bio pod takvim pritiskom kao Sombor. Na obali rukavca i pored same reke Dunav postoji mnoštvo vikendica koje pripadaju mestu Kupusina. Po mišljenju Išvana Petera, savetnika gradonačelnika Apatina, mnoge od tih vikendica su napuštene. U njima i u šumi pored obale se povremeno skrivaju migranti.

Ištvan Peter, savetnik gradonačelnika, Apatin: "Oni koji se ovde kod nas izgube, uglavnom u manjim grupama, obično pokušavaju da se domognu hrvatske granice preko Dunava, jer je tu, tu Dunav teče."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Migranti kradu čamce, i tako pokušavaju da pređu na drugu stranu, u Hrvatsku. Pre nekoliko dana srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je razotkrilo jednu bandu krijumčara koji su organizovano preko Dunava prevozili ilegalne migrante, dodao je savetnik gradonačelnika Apatina.

Đorđe Selih iz Novog Sada već godinama živi u vikend naselju na obali Dunava. Ispričao je da je pre nekoliko dana, dok je ispijao kafu sa komšinicom, morao da izađe kako bi oterao migrante sa svog poseda. Oni su ga međutim napali. U bolnici su mu glavu zašili sa nekoliko šavova: „Kažem, izaći ću da oteram onu četvoricu. Tada vidim da ih na terasi ima još 14. U redu, lepo polako su izašli. Tada kad sam se osvrnuo oko sebe, bilo ih je šezdeset."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Adam Ambruš, ribar iz Kupusine nam je pokazao gde su se migranti skrivali u šumi pre nego što ih je policija uhvatila i odvezla. Rekao je da su provalili u mnoge vikendice odakle su uzeli ćebad i druge tople stvari: "Od pčelara su pokupili opremu, rasturili su mu košnicu, to su jeli. Kada sam došao kod njega, jedan od njih mi je pretio sekirom, on je bio kod kapije, pazio je na ostale tamo dole."

Iako je policija odvela migrante, oni se povremeno i dalje pojavljuju u manjim grupama. Kreću prema Dunavu kako bi prešli na hrvatsku stranu, rekao je Adam Ambruš.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Groblje naselja Rastina u Zapadnoj Bačkoj, koje se graniči sa mađarskim mestom Bačsentđerđ (Đurić), proteže se gotovo do granice. Kako lokalni meštani kažu, migranti često i tamo pokušavaju da pređu, ali na mađarskoj strani granična policija patrolira bez prekida.

Pannon RTV/Kovács Róbert

U centru Sombora nismo sreli nijednog migranta.

migranti
prihvatni centar
Apatin
Sombor

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.