Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Migrante vlast odveze, oni se postepeno vrate

2020.12.06
15:54
Forrás
Pannon RTV
Mada su nedavno autobusima odvezli ilegalne migrante iz severnobanatskih naselja, meštani se žale da se oni vraćaju u napuštene kuće u selima Majdan i Rabe.

Prema rečima meštana tokom noći taksisti po desetinu njih dovoze u selo. Slična situacija je i u severnoj Bačkoj. Migranti se masovno vraćaju nazad, ali su tamo oprezniji i sakrijavaju se po mestima gde ih teško mogu pronaći.

Duž granice u blizini prelaza Rabe-Kubekhaza danju-noću se iz razglasa „pametne" ograde na granici čuje upozorenje na arapskom jeziku, da preko ograde niko ne može da pređe na teritoriju Evropske unije, odnosno na teritoriju Mađarske. Uprkos tome, u oblasti Majdana i Rabe sve je više migranata. Dobrodošli u Majdan-Rabe – stoji na tabli na ulazu u mesto. Izgleda da nepozvani gosti to shvataju doslovce, i sve češće opsedaju dva susedna sela. U selima je gotovo svaka druga-treća kuća prazna, migranti su sakrivaju u njima – žale se meštani. Jedan od njih je nedavno telefonom snimio karavan taksi vozila koji je uveče dovezao veću grupu migranata i snimak pokazao našoj ekipi.

Pannon RTV

U selu Majdan, na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije u nedelju prepodne jedino su migranti šetali ulicama naselja. Meštani kažu da ih ovamo dovoze taksisti iz Sombora, Zrenjanina i Novog Kneževca. Kažu i da u jednoj porodičnoj kući boravi gotovo pedesetoro njih, vrlo su snalažljivi, popnu se na tavan kuće, tamo se sakriju, a merdevine podignu. To nam je potvrdio i Bela Makra iz Majdana. Smatra da se i sada u selu krije između 50 i 60 migranata, mnogi su uspeli da izbegnu nedavnu akciju policije.

„Veoma mnogo njih se sakrilo na tavan, tako da policajci nisu ni išli gore na tavan. Kada se popnu na tavan, povuku merdevine, i ne može se otići gore. Mnogi su se tako sakrili. Takva je situacija, mnogo ih ima, danju – noću njihova je ulica. Ima kada po danu ova ulica, ova unakrsna ulica tako izgleda kao korzo. Toliko ih ima" kaže Bela Makra iz Majdana.

U Majdanu radi jedina prodavnica, tu dolaze i iz Rabe. Zbog migranata sada meštani ne mogu ni u prodavnicu.

Na putu koji povezuje Banatsko Aranđelovo i Majdan, kao i između Majdana i Rabe, neprestano cirkulišu migranti. Preko dana odlaze u nabavku, noću pak, idu ka granici.

Ni na severu Bačke situacija nije bolja. Mada su iz Horgoša sredinom novembra autobusima odvezli gotovo 500 migranata, postepeno se vraćaju u okolinu naselja. Sada su ipak mnogo oprezniji, sakrivaju se na mestima gde ih je teško pronaći. U vreme obilaska naša ekipa nije srela ni jednog migranta, ali meštani kažu da ih noću dovoze u Horgoš.

Simo Rus iz Horgoša kaže da ih dovoze taksisti iz Sombora i Subotice. Na pitanje kuda odlaze migranti, gde su nestali, Simo kaže da ne zna, i da ih kao star čovek on sreće na ulici, i da iako su ih odneli autobusima, oni se vraćaju.  Kaže i da Horgošani strahuju. „I sam imam sedamdeset godina, nije svedejno kada se sretnemo, znate, star sam čovek, mogu napasti, oni idu šestoro, sedmoro, osmoro. Ovde na autobuskoj stanici spavaju."

Pannon RTV

Prema proceni nadležnih u Horgošu, Martonošu i Kanjiži trenutno se sakriva oko 200 migranata.

migranti
vlast
Majdan
Rabe

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon