Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Migranti i dalje prisutni u Horgošu i Kanjiži

2020-01-21
17:58
2020-01-21
18:03
Forrás
Pannon RTV
U pograničnim naseljima severne Bačke i Banata sve je više migranata, kažu meštani. Javljaju se i provale i pretnje. Najkritičnija je situacija u Horgošu i Kanjiži.

Na društvenim mrežama na internetu, stanovnici pogođenih mesta formiraju grupe u kojima se međusobno informišu o kretanju migranata.

U centru Horgoša neprestano ima migranata. Na ulicama, u prodavnicama, ispred radnji. Kriju se u napuštenim zgradama svega stotinak metara udaljenim od graničnog prelaza Horgoš – Reske na magistralnom putu. Jedna veća grupa greje se pored vatre zapaljene na poljani neposredno uz nekadašnju policijsku stanicu. Mnogi se izvan naselja kreću po železničkim šinama koje su van upotrebe. Dva mlada Marokanca upravo su čekala na autobuskoj stanici u Horgošu. Više puta su već pokušali da stignu na teritoriju EU:

„Koliko puta? Pet puta sam pokušao na mađarskoj granici."

„Kuda sada ideš?"
„Idem u Nemačku. U Nemačku."

„Ali sada kuda ideš? U Kanjižu?"

„Da. Došao sam jer u mojoj zemlji nema posla, nema novca, ne možemo da preživimo."

„Kada spavaš, gde se skloniš?"

„Ovde spavam u šumi."

Janoš Kovač, stanovnik Horgoša kaže da migranti ulaze u prazne kuće. „U našoj ulici bili su u jednoj kući čiji vlasnik je u Subotici, starija žena, druga je u Beogradu, njena sestra. Tamo su bili unutra. Nisam ja primetio, komšija je primetio da su unutra, onda je javio drugom komšiji, tako da je izašla policija i oterala ih. Ali samo to, oterala ih, i odu dalje."

Dodaje: nedavno su na njegove oči napali dete na biciklu, koji je srećom uspeo da pobegne. Robert Šorš, predsednik mesne zajednice kaže da su migranti sve agresivniji i porastao je broj provala koje su počinili. Ulaze u prazne kuće. Skreće pažnju građanima da u tom slučaju odmah obaveste policiju: „Veoma ih je mnogo. Na čitavom prostoru Horgoša, ne samo u centru, nego se uvlače u napuštene kuće, napuštene salaše, sada više nisu bezbedne ni kuće pored puteva, čak ni one koje su u blizini centra."

Na autobuskoj stanici u Kanjiži uobičajen prizor. Na autobuse čekaju miganti. Većina ih se u ovo doba povlači u gustinu šume, odnosno na napuštene salaše u okolini Horgoša. Prema procenama nadležnih u Horgošu je sada oko 300, a na teritoriji Kanjiže oko 200 ilegalnih migranata.

Policiji se upućuje sve više prijava zbog krivičnih dela koja su počinili migranti – kaže Robert Lacko, koordinator zadužen za pitanje migranata u opštini Kanjiža. „Nažalost upravo zbog toga što je sve više ovakvih događaja. Sada ne samo u Kanjiži, već pre svega i u Horgošu, ali kako čujemo, isto je i na banatskoj strani, u Kikindi. Problem je što se i ovako malobrojna policija još više deli i smanjuje se broj intervencija."

Sadašnja situacija je neodrživa, rukovodstva pogođenih opština traže da se ubrza reakcija državnih organa – kaže Robert Lacko. Probleme pogoršava i to što migrante koji bespravno provale u kuće samo oteraju, pošto ne mogu da ih pozovu na odgovornost jer niti imaju novca, niti dokumenata, kaže sagovornik.

Horgoš
Kanjiža
migranti

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.