Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Migranti i u Selevenjskoj šumi

2022.10.31
16:23
2022.10.31
16:39
Forrás
Panon RTV
Ilegalni migranti prave veliku štetu ne samo u voćnjacima i na poljoprivrednim objektima na severu Bačke, već za sobom ostavljaju smeće i oštećuju biljni i životinjski svet u Selevenjskoj šumi, koja se nalazi pod zaštitom.

U šumskom pojasu uz mađarsku graničnu, čak i prema najopreznijim procenama, ima najmanje hiljadu migranata.

Selevenjska šuma se proteže nekoliko stotina metara od ograde na granici sa Mađarskom, od Bačkih Vinograda sve do Horgoša. Šuma je puna raznih gomila smeća i to ukazuje na to da u svakom kutku šume ima migranata. Naše ekipe je pronašla jedan kamp sa dvadesetak ljudi, u kojem su boravili migranti koji tvrde da su Sirijci.

Selevenjska šuma je zaštićena, a migranti koji se kriju u ilegalnim šatorskim kampovima prave veliku štetu. Mnogi od njih provode nekoliko nedelja u ovim kampovima, uništavajući vrednu i jedinstvenu floru, koristeći zaštićena stabla kao ogrev. Plastične flaše, limenke, plastične kese i drugi otpad, bačeni su u svakom delu šume. U voćnjacima pored šume, ilegalni migranti kradu struju i pune svoje telefone.

„Ja sam iz Avganistana, želim da odem u Nemačku. Prešao sam granicu, ali su me vratili ovde u Srbiju. Mađarska policija me je dopratila do ograde na granici i vratila nazad u Srbiju” - rekao je jedan od njih.

Do sada ga je put od Avganistana do Srbije koštao osam hiljada evra, pa zbog toga neće odustati.

„Da, želim iznova i iznova da pokušam, uz Alahovu pomoć.”

Voćnjak Čabe Bate u Bačkim Vinogradima, takođe se graniči sa Selevenjskom šumom. On kaže da se meštani više i ne usuđuju da idu u šumu.

„Odrastao sam ovde, na ovom salašu, skoro svaki dan smo odlazili u šumu, poznavali smo svako drvo, svaki grm, svaku krivinu. Sada se ne usuđujem da idem u šumu, jer mi se sa jedne strane gadi, pogotovo se ovde na obodu šume vidi koliko smeća je bačeno, a sa druge strane ne znam na kakvu ću budalu naleteti, jer bez obzira na to što se radi o zaštićenom području, puna je migranata, to je sigurno.”

Jednom su se nepozvani gosti pojavili i na njegovom salašu.

„Uselili su se na salaš, pa su čak iza vrata pripremili i „palice za doček gostiju”, ako gazda slučajno dođe, da mogu ga „srdačno” da ga dočekaju.”

Prema nezvaničnim podacima, u pograničnom pojasu koji se proteže od Bačkih Vinograda preko Selevenjske šume do Horgoša, proteklih nedelja se nagomilalo više od hiljadu migranata.  

migranati

Slične vesti

Najnovije

12:20, Frissítve: 16:15

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

U Kanjiži ukradene košnice

Početkom prošle nedelje je od pčelara Zoltana Čubrila iz Kanjiže ukradeno dve košnice. Materijalna šteta je značajna, a okolnosti krađe upućuju na mogućnost da su počinitelji iz pčelarske branše.