Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Migranti ne odustaju

2021.10.26
14:48
2021.10.26
16:49
Forrás
Pannon RTV
Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.

Prema rečima Horgošana trgovci ljudima taksi prevozom ili kombijima dovoze migrante u naselje u pograničnom pojasu na severu Bačke.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Na autoputu koji vodi ga graničnom prelazu Horgoš-Reske moguće je opaziti veće grupe migranata kako pešače od Subotice ka granici. U opštini Horgoš uvukli su se u gotovo svaki napušteni objekat i tu čekaju odgovarajući trenutak da krenu ka ogradi na mađarskoj granici. Ogromne količine otpada obeležavaju prostore gde su se povukli u manjim ili većim grupama. Pojedinci stražare oko prilaza njihovom skrovištu. Ni jedan od migranata kojem su se obratili članovi naše ekipe nije hteo da govori pred kamerama. Kažu ne smeju, jer mogu da imaju problema zbog toga. Potpuno opušteno se kreću u  neposrednoj blizini granice.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Da neko organizovano dovozi ilegalne migrante u Horgoš, potvrdila je i meštanka Eržebet Barat.

„.Taksijem, i imaju neko kombi vozilo, belo ili plavo, šta znam, i sa tim ih dovoze, ali ko su, šta su.

-Dakle, trgovci ljudima kombijem?

-Mislim da da. Kao i taksisti, kako mogu ovakvi da sednu kod nekog taksiste? Samo za novac, za ne?"

Ilona Abraham strahuje od poplave nezvanih gostiju u Horgošu: „Ulaze u prazne kuće, i ako nađu neku dasku ili nešto, onda sve založe. I kradu."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema tvrdnjama meštana u nekadašnjem objektu vojske Jugoslavije, sada oronuloj zgradi na svega 200 metara od graničnog prelaza Horgoš 2-Reske na magistralnom putu, sakriveno je više stotina migranata. Povremeno ih policija Srbije i pripadnici žandarmerije odvezu ka udaljenim prihvatnim centrima, ali u proseku za dan-dva se vrate. Čekaju da u odgovarajućem trenutku pokušaju da pređu srpsko-mađarsku granicu, preko ograde na mađarskoj strani i da dospeju u Evropsku uniju. Mnogi od njih pokušali su i više od dvanaest puta i kažu neće odustati.

migranti
Horgoš

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije