Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

2022.08.04
14:56
2022.08.04
16:44
Forrás
Pannon RTV
Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.

U centru Horgoša se takođe prikupljaju potpisi u cilju da srpske vlasti reše migrantsku krizu. Peticiju mogu potpisati svi punoletni građani. Vladi Srbije upućeno je nekoliko zahteva, između ostalog, traži se pojačanje zaštite južne granice, odnosno da se migrantima onemogući ulazak u Srbiju, a sa druge strane, a se transportuju, da im se zabrani ulazak u naseljena mesta i da se stvore zatvoreni prihvatni centri.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Prema rečima Tinde Tornai Toronji iz Horgoša, zastrašujuće je da su migranti sada već naoružani.
„Problem je to što ih odvoze, a onda ih taksisti vraćaju.
- Da li ste inače već potpisali peticiju?
- Ne još, ali ću potpisati, ovde kod kioska štampe se može. Potpisaću, da.
- Šta želite da postoignete ovim?
- Da nestanu, odu kući. Šta hoće ovde? Ne vole ni da rade."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Stranci koji čekaju na putnom graničnom prelazu Horgoš-Reske, ne veruju svojim očima šta vide. Neke od njih takođe plaši prizor grupa migranata koji slobodno šetaju.

Neposredno pored graničnog prelaza Horgoš-Reske nalazi se napuštena zgrada direkcije bivše granične policije Martonoš. Ovo je ispražnjeno pre otprilike tri godine, ali je zvanično još uvek u vlasništvu policije. Uprkos tome, ilegalni migranti su unutar objekat napravili pravi šatorski kamp.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kod Martonoša, preko reke Tise, čamcima pokušavaju da prokrijumčare migrante u Mađarsku. Sada je u centru sela mirno. Međutim, u šumoviti deo kod reke Tise, niko se ne usuđuje da zađe. Čak i kada je naša ekipa bila tamo, iz šume se čuo razgovor na arapskom.

Stojeći na nasipu, koji je udaljen 250-300 metara od mađarske granice i 100 metara od obale reke, Gergelj Horvat, predsednik mesne zajednice u Martonošu, primetio je da nas posmatra straža migranata. On je dodao da ponovo pokušavaju čamcem da stignu na teritoriju Mađarske.

„Pokušavaju da iskoriste vreme kada rečni graničari odu za Segedin, kada je smena na mađarskoj strani. Za to vreme se krijumčari ljudi maskiraju u ribare na srpskoj strani, i onda krenu, koristeći tih 15-20 minuta."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kada ih je policija pokupila, čuli su se pucnji, oni su naoružani - dodao je Gergelj Horvat.

„Lično sam video kako cev kalašnjikova viri iz ranca."


Predsednik mesne zajednice u Martonošu je još jednom upozorio da ne vredi rizikovati i otići u šumu između njih, jer je nemoguće proceniti koliko ih može biti.

migranti
Martonoš
šuma
granica
Horgoš

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.