Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Migranti se ponovo vraćaju u Horgoš

2020-11-25
19:05
2020-11-25
19:15
Forrás
Pannon RTV
Prema rečima lokalnim zvaničnika, sada u pogranično područje naselja stižu uglavnom ilegalni migranti iz Sirije.

Tokom noći prolaze kroz Martonoš i ponovo čamcima pokušavaju da preko Tise stignu do Mađarske. Dve grupe su u utorak čamcima prešle mađarsko-srpsku granicu preko Tise, kod Segedina.

Kada je naša ekipa bila na terenu, migranti, koji se sakrivaju u neposrednoj blizini mađarske granice, upravo su se vraćali iz centra Horgoša, sa kesama punim hrane.

Migranti su iz napuštenih objekata bivše jugoslovenske granične straže i granične policije, na malom graničnom prelazu Horgoš-Reske, poslednji put su odveženi 16. novembra, kada je skoro pet stotina ilegalnih migranata odneto u više autobusa, u veće  Prihvatne centre u Srbiji. Od tada se migranti stalno vraćaju nazad u ove zgrade. Prema rečima meštana, tamo ih uglavnom dovoze taksisti iz Sombora, Subotice i Novog Kneževca.

Ilona Kiralj ističe da je u Horgošu vladao mir samo nedelju dana. Selo je ponovo preplavljeno migrantima.

„Vraćaju se, svakodnevno dolaze iz Subotice ili ne znam odakle već, ovde dolaze peške i odlaze na granicu, i obično ulaze i ovde u ulicu, ali nisam videla kuda idu."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Sinaif je došao iz Jemena, i kako tvrdi u Srbiji je dva meseca. Krenuo je u Evropsku uniju.

„U Nemačku.

- Zašto?

- Zbog boljeg života.

- Da li pokušao da pređeš mađarsku granicu?

- Da.

- I?

- Vratili su me ovamo."

Ali je došao iz Sirije i proveo je dva meseca u Prihvatnom centru u Somboru. On je takođe krenuo prema mađarskoj granici, ali nije uspeo da je pređe.

„Mađarska granica je veliki problem.

- Gde ideš? Gde želiš da stigneš? U koju zemlju?

- U Nemačku."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Meštani Horgoša su bili srećni kada su migranti udaljeni iz sela, ali njihova radost nije dugo potrajala. Ilegalni migranti su ponovo okupirali i centar sela - žali se Judit Bognar.

Dolaze odnekud, dovoze ih.

- Ko?

- Trebalo bi zaustaviti taksiste, jer ovi ne bi došli peške. Ali taksisti ih dovode noću, tamo napolje, nazad."

U Horgošu se sada nalaze uglavnom migranti iz Sirije, a među njima je i Amar, koji je više puta bezuspešno pokušavao da pređe mađarsku granicu. Njegov cilj je EU.

„Nemačka. Tamo je moja porodica, moj otac, moja majka. Razumeš? U Siriji sada baš nije dobro."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Sve više migranata ide ponovo prema Martonošu. Idu pema Tisi - rekao je Gergelj Horvat, predsednik Mesne zajednice Martonoš.

„Taksisti ih vraćaju noću, jer u Opštini Kanjiža funkcioniše poljska čuvarska služba, koja posmatra kretanje migranata. Dakle, pod okriljem noći ih donose ovde u selo i odvode ih do žive Tise, odatle prelaze na drugu stranu, a posle pokušavaju da pređu na teritoriju Mađarske. Jer je kod mrtve Tise nemoguće preći, pa čak i ako pređu, tamo je odmah živa ograda, dakle pametna ograda, koja javlja kada je neko dodirne."

Ilegalni migranti su dakle u stalnom pokretu u pograničnim oblastima Severne Bačke, kažu meštani.

migrant
Horgoš
Martonoš
ilegalni
Sirija
Nemačka
Evropska Unija
ponovo
vraćaju
granica

Slične vesti

Najnovije

18:24

U Beogradu redovi za vakcinaciju

Danas je na punktu za vakcinaciju kod Beogradskog sajma bila veća gužva nego ikad pre za primanje vakcine. Zbog velikog interesovanja, u glavnom gradu Srbije, ovih dana će se otvoriti još dva punkta za vakcinaciju, na kojima će moći da se vrši masovn
17:51

„Pupljenje" u Bečeju

Sinoć je u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor" u Bečeju održan svečani program pod nazivom „Pupljenje", povodom Dana mađarske kulture. U okviru predstave publika je mogla da dobije uvid u poeziju i ljubavni život Lerinca Saboa.
16:54, Frissítve: 17:05

Pešačenje u prirodi, razgledanje okoline Horgoša

Pešačka tura, u okviru koje su zainteresovani mogli pogledaju znamenitosti u okolini Horgoša, počela je sa oko 70 učesnika. Zainteresovani su stigli iz nekoliko vojvođanskih mesta. Obilazak je organizovalo Društvo ljubitelja prirode iz Kanjiže.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.