Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Migranti se pripremaju za predstojeću zimu – Kanjiža povlači potez

2020-10-15
14:36
2020-10-15
16:36
Forrás
Pannon RTV
Većina ilegalnih migranata nastanila se u napuštenim objektima u pograničnom području na duži vremenski period, pripremajući se za predstojeću zimu, pa je bukvalno na sceni već bilo i iseljavanje.

Opština Kanjiža uskoro će pokrenuti stražarsku službu, zbog trenutne migrantske situacije - izjavio je predsednik Opštine Robert Fejstarmer, gostujući u emisiji „Kozugyek" Panon Televizije. To pre svega može pomoći onima koji žive u Horgošu i Martonošu, jer su se povećale krađe, provale i druga krivična dela, za koje se optužuju ilegalni migranti.

Nadležni procenjuju da se trenutno na perifariji Horgoša, blizu granice, nalazi oko dve do tri stotine ilegalnih migranata. Prilikom našeg boravka tamo, u četvrtak pre podne, pripadnici granične policije su upravo iseljavali migrante iz bivše zgrade granične policije.

Migranti su hodali u dugačkim redovima, u nedostatku boljeg rešenja, u obližnje šume. Inače, ti migranti svakodnevno posećuju i centar Horgoša. Eržebet Guljaš kaže da su ušli kod njene starije sestre, gde su izvukli zamrzivač iz struje, puneći na tom mestu svoje telefone, a pritom su i pretili starijoj ženi. O planiranom pokretanju rada stražarske službe, saznala je od naše ekipe. „Mislim da ne mogu da zaštite stanovništvo, jer ne mogu biti prisutni svuda. Oni dele u grupe, uznemiruju stanovništvo i nanose štetu svima."

Eržebet Đarmat se nada da će buduća stražarska služba zaštititi stanovnike od uznemiravanja migranata i od trenutne situacije. „Sigurno da je to potrebno, ovde duž granice je veoma veliko kretanje, kada govorimo o migrantima. Plašimo se. Ulaze u prazne kuće, uveče se ne usuđujemo ići nikamo, ja se zaključavam."

U sred dana migranti su odneli jedne gvozdene merdevine od Eržebet Farkaš. „Bilo bi dobro da zaštitite stanovništvo, jer smo čuli da su već ušli na nekoliko mesta. Čak i u kuće u kojima je nekoga bilo. I ja takođe sve zaključavam. Ja sam sama, uđem i zaključam se."

Ideju o uvođenju stražarske službe potvrdio je i predsednik Opštine Kanjiža. Robert Fejstamer je o tome govorio  u emisiji „Kozugyek" televizije Panon. On je rekao da bi opština mogla da učini toliko, da u svemu pomaže rad lokalne policije i da pokušaju da preusmere kapacitete na Horgoš i Martonoš, gde migranti stvaraju najviše problema. „Sa druge strane, najverovatnije ćemo uskoro finansirati rad stražarske službe, i to iz sopstvenog budžeta, naravno, sve u cilju da lokalno stanovništo ima nešto mirnije dane, sve dok ne postoji nacionalna strategija, niti rešenje na državnom nivou za ovu situaciju."

Prema nezvaničnim informacijama, stražarska služba bi mogla početi sa radom već u roku od nekoliko dana.

migranti
Kanjiža
zima

Najnovije

19:37

Božićni vašar knjiga u Horgošu

U horgoškoj biblioteci organizovan je Božićni vašar knjiga, na kome su zainteresovani mogli da biraju između blizu 100 knjiga. Mnogi su za predstojeće praznike kupovali knjige za svoje najmilije.
18:07, Frissítve: 18:48

Zajedno za Oliverovo izlečenje

Širom sveta postoje dobronamerni ljudi, koji žele da pomognu Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka, koji svojim donacijama pomažu u tome da dečak, koji će uskoro napuniti jednu godinu, dobije ono što mu je najpotrebnije: tretman genske terapije.

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.

Ilegalni migranti prevezeni iz opštine Novi Kneževac

Jutros su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli oko 450 migranata iz opštine Novi Kneževac. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, migranti su smešteni u za to određene prihvatne centre.