Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Migranti se vraćaju i u Suboticu

2020.12.01
16:42
2020.12.01
17:36
Forrás
Pannon RTV
Sve više migranata vraća se i u Suboticu, pokušavajući ponovo da pređu ogradu prema Mađarskoj. Od trenutka kada su poslednji put sakupljeni i prebačeni u udaljenije prihvatne centre u Srbiji, u gradu je nekoliko dana situacija bila mirna.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Sada se uglavnom mogu videti u tržnim centrima, na autobuskoj stanici, oko prihvatnog centra i u centru grada. Još se nisu vratili masovno, ali opet ih je sve više. Na ulazu u autobusku stanicu u Subotici, obaveštenja na arapskom jeziku upozoravaju migrante koji putuju da vode računa o čistoći i da se pridržavaju važećih epidemioloških propisa. Ilegalni migranti se takođe često mogu sresti u blizini prodavnica prehrambene robe i tržnih centara. Većina njih ne želi da ide u prihvatni centar, već se kreću prema napuštenim zgradama Železničke stanice i grmlju pored šina.

Aba Hasan je krenuo na put u nadi za boljim životom. Želi da stigne do Nemačke preko ograde na mađarskoj granici. Kako je rekao, već je pokušao da pređe granicu prema Rumuniji i Hrvatskoj, ali bez uspeha. Svaki put su ga vraćali u Srbiju. Sada prvu zgodnu priliku čeka u Subotici, kako bi krenuo prema Mađarskoj.

„Nekad sam u prihvatnom centru, a nekad u šumi. Kada uspemo da pređemo granicu, onda i tamo prespavamo jedan dan u šumi, iako je hladno."

Pannon RTV/Kovács Róbert

Iako je Prihvatni centar u Subotici prvobitno napravljen za ilegalne migrante koji dolaze porodično, sada su i tamo uglavnom pojedinci, mladi muškarci.

Zaposleni u Prihvatnom centru u Subotici rekli su mimo kamera da trenutno tamo boravi oko 130 migranata. Takođe su dodali da su, kada su deportovani iz Subotice, mnogi migranti koji su se skrivali u okolnoj trsci i šumi, bežali u prihvatni centar, pokušavajući da se tamo sakriju, ali je policija krenula za njima i deportovala je sve one koji nisu bili prijavljeni u prihvatnom centru. 

migrant
Subotica
prihvatni centar
Mađarska
ograda
granica
ilegalni

Najnovije

Najčitanije

Izložba na kraju sela

U Belom Blatu u nedelju je otvorena nesvakidašnja likovna izložba. Slikarka Valentina Vencel svoje radove izložila je na kraju banatskog sela, među kupama trske.