Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Migranti – u kaputima, duksevima, a često bosi

2022.09.27
13:36
2022.09.27
15:29
Forrás
Pannon RTV
Prema nezvaničnih informacijama ovih dana u Subotici je zatvoren još jedan ugostiteljski objekat pun migranata.

Deo migranata koji je tamo bio smešten, navodno je otišao ka rubnim delovima Subotice, i to prema šumi na Makovoj sedmici, a drugi deo je u prihvatnom centru potražio privremeni spas. U svim delovima Subotice iz dana u dan moguće je sresti se sa ilegalnim migrantima.

Migranti se smrzavaju. Upravo zbog toga je u subotičkom Privremenom prihvatnom centru u toku izgradnja novog krila objekta. Očigledno će sa dolaskom hladnog vremena migrante smestiti u novi objekat. U subotičkom Privremenom prihvatnom centru smešteno je četiri puta više migranata nego što im je kapacitet.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Pojedini migranti su u kaputima, neki u duksu sa kapuljačom, ali često i bosi, hodaju samo u papučama, a njihova oprana garderoba teško se suši na ovo vlažno vreme. U prihvatnom centru je mnogo ilegalnih migranata iz Avganistana. Cilj im je uglavnom Nemačka, odnosno u novije vreme Francuska: „U Avganistanu ima problema. Porodica mi je ostala tamo u Avganistanu. Tamo je jako mnogo problema. Ja idem u Francusku, voleo bih da radim i da novac šaljem porodici“ kaže migrant iz Avganistana. Dodaje, da put od Avganistana do Francuske staje otprilike tri hiljade evra, ali pošto mu je nestalo novca, ide pešice.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Za to vreme u predgrađu Subotice, na Makovoj sedmici, migranti masovno dolaze u okolinu šume. Ferenc Šebok kaže da u utorak u zoru do 4 ujutru nisu mogli da spavaju: „To i noću, i prethodne noći, bez prestanka. I velike su grupe. Ogromne. Dolaze u grupama od 70-80 osoba. Čuli smo i da su zatvorili neka prenoćišta u centru, i onda se uvek poveća broj.“

Pannon RTV/Payeta Maurice

Penzioner sa Makove sedmice dodaje da su donedavno pretežno dolazili Indijci, a u poslednje vreme ka šumi se kretao veliki broj migranata iz Afrike.

migranti
Subotica
prihvatni centar subotica
prihvatni centar

Najnovije

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.