Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Migranti u mestima Majdan i Rabe i dalje prisutni u velikom broju

2021.01.06
18:19
2021.01.06
18:26
Forrás
Pannon RTV
Cilj migranata je i dalje da dođu do Evropske unije, ali ograda na mađarskoj granici ih sprečava u tome. Dok čekaju pravi trenutak, okupljaju se u zgradama u blizini srpsko-mađarsko-rumunske trojne granice.

Meštani kažu da veoma često pokušavaju da uđu čak i u naseljene kuće, da tamo provedu sve hladnije noći.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Stani! Ne ulazi u kuću, ovde žive ljudi! – to se može pročitati na zidovima nekoliko kuća, na arapskom jeziku. Na taj način lokalno stanovništvo pokušava da upozori migrante da ne upadaju u kuće, da traže drugo sklonište. Prema izjavama meštana Majdana to međutim ne funkcioniše uvek, razvalili su vrata već na nekoliko naseljenih kuća i u sobama su zapalili vatru kako bi se zagrejali.

Pojedini meštani kažu da su čak pokušali da uđu i u crkvu. Ferenc Balda kaže da već jedva može da spava. Kako je rekao, ilegalni migranti su obično aktivniji noću, plaši se od toga da će provaliti i u njegovu kuću.

„U ovoj kući zna da ih bude. Bili su i prošle noći, sad ujutro su izlazili napolje. Srećom kod nas još nisu ulazili, ali nikada se ne zna. Ova dva sela, za koje kratko vreme su uspeli da unište, to je užasno."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Dok smo boravili tamo, policija je takođe nadgledala kretanje ilegalnih migranata, međutim, meštani smatraju da bi trebalo povećati broj policajaca u selu.

Bela Popić: „Migrante vidim uvek, retko vidim naše ljude, koji su odavde. Migranata ima u izobilju, nažalost. Prolaze naročito noću, ali i danju, kao što se ovde može videti. Meštani se boje, tu su samo stariji, malo je mladih. I ja sam već prešao šezdesetu. Malo je mladih ljudi, jako se plaše."

Pannon RTV/Csipak Edvin

U Majdanu, ispred jedine prodavnice, takođe je bilo mnogo migranata. Danijel Feher često tu dolazi u kupovinu. Rekao je da je već nekoliko puta imao problema sa migrantima.

„Dolaze prilično često ovih dana. Najveći problem je u tome što ih više dovode, nego što ih odvoze. Sada već postaju sve agresivniji. Puno vremena provode u prodavnici, a ostali čekaju da izađu, agresivni su, to je najveći problem. A i to da ulaze u druge kuće, recimo u našu kuću, u ostale kuće, sve su prazne, uništavaju kuće."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Šteta koju su prouzrokovali migranti predstavlja još jednu brigu lokalnog stanovništva. Ne znaju kome treba da se žale, ali se nadaju da će im, ako se situacija reši, biti nadoknađena šteta.

Majdan
Rabe
migranti

Najnovije

17:39, Frissítve: 18:33

Hleb Mađara

Dečji osmeh vredi više od svih para, kaže organizator, Savez agrarnih udruženja Vojvodine.

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.