Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Migranti u Subotici

2020.07.22
19:16
2020.07.22
19:27
Forrás
Pannon RTV
Prisustvo migranata postalo je već uobičajena slika u Subotici. U sredu pre podne desetina njih sedela je na korzou i po parkovima.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Među njima ima i onih koji već godinu dana čekaju na najbolji trenutak da pređu granicu. U Subotici se migranti sreću na već poznatim mestima – kod tržnih centara, u Lenjinovom parku pored Dečijeg pozorišta, kao i kod menjačnica gde podižu i šalju novac.

„Smešteni smo u kampu, tamo spavamo" kaže nam jedan migrant, a na pitanje da li namerava da pređe granicu sa Mađarskom kaže: „Ne, ne sa Mađarskom, radije sa Rumunijom."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Članovi grupe sa kojom smo razgovarali većinom su stigli iz Egipta, Pakistana i Sirije. Preko Mađarske ili Rumunije žele da stignu u zapadnu Evropu. Koristeći besplatni vi-fi i punjače mobilnih telefona, migranti provode vreme svakodnevno u centru Subotice, kod Sunčanog sata i kod obližnjeg dečijeg igrališta. Jedan od muškaraca na naše pitanje kaže da je došao iz Alžira, mesecima je tu u gradu, u Privremenom prihvatnom centru.

„Želim da idem u Evropu. Međutim, problem su Rumunija i Mađarska."

Pannon RTV/Csipak Edvin

U jednom gradskom parku u bilo koje doba dana mogu se sresti migranti. U sredu pre podne međusobno su razgovarali sedeći na klupi. Kažu, došli su iz Palestine i Egipta, tvrde da su nedelju dana u gradu. 

„Želim da stignem u Italiju. U međuvremenu su zatvorene granice, a naša situacija ovde nije dobra. Kamp je pun, mnogo je problema. Granica je zatvorena, zbog toga su ljudi tu zaglavljeni. Nemamo novca, nema organizacija koje pomažu, dakle, mnogo je problema..."

Na naše pitanje odgovaraju da im je jasno da su mere na granici pooštrene zbog korona virusa, ali kaže da to neće uticati na njihovu nameru da odu dalje.

migrant
Subotica
epidemija
granica
Park
korzo
menjačnica
centar
Mađarska
Rumunija
igrališta
prihvatni centar
problem
mobilni telefon
koronavirus
Kamp

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.