Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Migranti uporno pokušavaju da pređu granicu u opštini Kanjiža

2019.12.22
17:35
2019.12.22
17:44
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji je sve više vanrednih linija kojima migranti stižu do blizine mađarsko-srpske granice.

Poslednjih dana sve je više migranata u Kanjiži i okolinim,  pograničnim selima, posebno u Horgošu. Migranti koji kažu da su iz Sirije i Alžira našoj ekipi su rekli da gotovo svakog dana pokušavaju na neki način da pređu u Mađarsku. Ima migranata koji već četiri godine lutaju po Balkanu, jer ne mogu da pređu granicu ni prema Mađarskoj, ni prema Rumuniji, niti prema Hrvatskoj. Posebno mnogo ih se krije svega stotinak metara od graničnog prelaza Horgoš-Reske na autoputu, u nekadašnjem ugostiteljskom kompleksu „Putnik" koji je pripadao carini i graničnoj policiji, a sada je zapušteni, žičanom ogradom odvojen objekat.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ovde pale vatru i oko nje se greju. Robert Lacko, koordinator Kriznog štaba opštine Kanjiža smatra da situaciju komplikuje i to što beogradski prevoznik „Lasta" uvodi sve više vanrednih linija iz Beograda za Kanjižu.

„Neprekidno imaju te takozvane vanredne polaske, zbog kojih dobijamo od 20 do 35 osoba svakodnevno. Dnevno ima jedan do dva autobusa, ne više od toga, ali naravno, rade i taksisti, privatni prevoznici, stižu i peške sa mađarsko-rumunske granice. Znamo da se pojavljuju i u Novom Kneževcu, u ozbiljnom broju, ne u samom mestu, nego u pograničnim zonama, iako tamo uopšte ne uspevaju da pređu. Prema mojim informacijama oni noću, posebno u večernjim časovima dolaze ovamo u Kanjižu" kaže Robert Lacko, koordinator za pitanja migranata, Kanjiža. 

migranti
Kanjiža
granica
Srbija
mađarsko-srpska

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.