Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Migranti zagorčavaju život meštana Horgoša

2022.11.18
16:59
2022.11.18
17:16
Forrás
Pannon RTV
Meštani Horgoša, okupljeni na građanskom forumu, govorili su o tome u kojoj meri neprekidan priliv migranata utiče na njihov svakodnevni život.

Sinoć je na Horgošu održan sastanak, posvećen migrantskoj situaciji koja pogađa to naselje. Meštani su, između ostalog, na građanskom forumu tražili aktivno prisustvo policije, kontrolu taksista i garanciju bezbednosti. Meštani očekuju rešenje tog problema, koji traje već sedam godina.

Od 2015. godine je prisustvo ilegalnih migranata u ovom pograničnom naselju konstantno. Ljudi koji žive u Horgošu se plaše. Plaše se za svoje najmilije, za sopstveni život, ne osećaju se bezbedno. Rozalija Bata: „Tokom noći galame na ulici, trčkaraju, svađaju se, bacaju smeće. Oni ni najmanje ne poštuju ljude koji ovde žive, nemaju nikakvu kulturu. Strašno je uznemirujuće to što ne znaju da se ponašaju. Oni su došli ovde, oni moraju da poštuju naše zakone. Neka izvole i neka se ponašaju kako treba!”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Građanski forum je organizovan sa ciljem da se pronađe rešenje za problem migracija, koji tu postoji već godinama. Zoltan Feher: „Ovo je jedna tužna, kažem još jednom, tužna situacija, da to moramo da proživljavamo. Ima tu ljudi, koji žive u određenim ulicama, i moraju to da prožvljavaju. Ne rade to sa zadovoljstvom, ali nemaju drugog izbora.”

Meštani su, između ostalog, na sastanku zahtevali aktivno prisustvo policije, kontrolu kapija na ogradi i taksista, kao i garanciju bezbednosti. Olga Stojanović: „Građanski forum je organizovan na inicijativu građana, pošto već sedam godina, od 2015. godine, građane niko nije poslušao i nemamo kome da se obratimo. Od 2015. godine u ovom selu nikada nije bio organizovan građanski forum, pa smo smatrali da moramo da se okupimo i da nešto uradimo. Naravno, svesni smo toga da nećemo da spasiti svet, da nećemo rešiti migrantsku situaciju, ali smatramo da ono što se dešava na Horgošu treba da bude predstavljeno javnosti.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Stanovnici Horgoša su, od prisutnih predstavnika lokalne samouprave, takođe zatražili i aktiviranje Prihvatnog centra u Kanjiži. Tokom 2,5-časovnog građanskog foruma, građani su istakli neke legitimne probleme - rekao je nakon sastanka Robert Lacko, predsednik Skupštine opštine Kanjiža. „Ovde smo čuli izveštaje o neprimerenom ponašanju i neprikladnim okolnostima za 21.vek. Naravno, lokalna samouprava će ceo taj spisak proslediti dalje, jer smo dobili jedan veoma lep spisak od građana, opet kažem opravdano, višim organima, da se to što pre reši. Nije jednostavno. Ne možemo ništa da obećamo, mi kao lokalna samouprava, to je i ovde rečeno. Uradićemo sve što možemo, ali sadašnja situacija je potpuno drugačija od migrantske situacije 2015. godine, kao što znamo, i zbog naoružanja i zbog same mesa, koja se u ovom trenutku nakupila u pograničnom području.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

U Horgošu i okolini tog mesta, trenutno boravi više hiljada ilegalnih migranata, što je šokantna cifra, pošto ih je pre nekoliko meseci bilo toliko na teritoriji čitave Srbije.

Horgoš
migranti

Slične vesti

Najnovije

15:33, Frissítve: 17:20

Bez cigarete – bar jedan dan

U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.