Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Migrantska situacija u Kanjiži je zabrinjavajuća, smatraju nadležni

2019-12-09
19:29
2019-12-09
19:34
Forrás
Pannon RTV
U mesto na obali Tise ne dolaze više samo redovnim linijama, već ih iz Beograda prevoze i autobusima na vanrednim linijama.

O tome su nam govorili meštani. Većina njih i dalje pokušava preći granicu čamcima, preko mrtve Tise kod Martonoša.

Potražnja za gumenim čamcima u Kanjiži bila je velika i u ponedeljak ujutro. Migranti, koji tvrde da su iz Sirije, upravo su kupovali čamac, sa kojim će kako kažu pokušati da pređu Tisu. Znaju da je to opasno, ali kažu da nemaju izbora.

Aranka Varbai sa posla kući odlazi predveče, u sumrak, i tada kako kaže na ulicama ima mnogo migranata. Prolazi pored železničke stanice, gde mnogi od njih provode noć. „Nedavno su me, kada sam se vraćala kući zaustavili jedna žena i muškarac. Nisam znala šta žele. Posmatrali su migrante koji su išli tim putem prema  groblju, pa su mi rekli da idem obilaznim putem i taj čovek me čak i otpratio."

U šumi, u blizini centra grada ponovo ima sve više ilegalnih kampova. Odatle migranti idu u kupovinu u centar Kanjiže. Jedan mladić iz Sirije je već tri puta  pokušao da stigne do Mađarske: „Preko Tise ali me je policija uhvatila pa sam se vratio ovde. Išao bih kod svoje porodice u Nemačku, krenuo sam kod njih, tamo mi je porodica."

U šumama u okolini Kanjiže skrivaju se i migranti iz Iraka: „Moja porodica, majka i otac su u Holandiji."

Krizni štab u Kanjiži je takođe potvrdio da je jedan od lokalnih privatnih hotela baza za migrante. Meštani kažu da se ilegalni migranti tu dogovaraju o daljim planovima. Karolj Puškaš: "U hotelu Viktoria su dve ili tri osobe koje izlaze napolje, šetaju i usmeravaju ih gde treba da idu."

Migranti iz Beograda više ne dolaze samo redovnim linijama, već i sa vanrednim autobuskim linijama, tvrdi Robert Lacko, prvi čovek kriznog štaba u Kanjiži. "Iz Beograda dnevno ima dva ili tri autobusa, koji saobraćaju prema redovnom rasporedu, ali smo više puta videli iste takve Lastine autobuse, koji su dovezli 20-25, ponekad i 30 ljudi."

Reorganizacijom rasporeda lokalne policije su povećali prisustvo policije na onim mestima Kanjiže, gde se migranti najčešće pojavljuju.

migranti
Kanjiža
Robert Lacko

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije