Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Payeta Murice

Migrantski kampovi na teško dostupnim mestima

2023.03.19
16:47
2023.03.19
16:53
Forrás
Pannon RTV
U šumama u plavnom pojasu Tise, i sa bačke i sa banatske strane, migranti se neometano sakrivaju na prostoru Martonoša i Srpskog Krstura.

Pre nekoliko dana policija je sakupila i odvezla u prihvatne centre oko sedamdeset migranata iz okoline Horgoša, ali se oni postepeno vraćaju u rubne delove naselja.

Šumski pojas duž Tise prostire se izvan naselja Martonoš, celom dužinom u neposrednoj blizini mađarske granice. Na ovim teško dostupnim mestima migranti podižu šatore, a svoje kampove često premeštaju, ostavljajući iza sebe gomilu smeća, garderobe, mnogo ukradenih bicikli, lonaca, čak i stolica.

Gergelj Horvat, predsednik Saveta mesne zajednice Martonoš kaže da veoma retko  odlaze u centar sela, ali onda uglavnom ima problema sa njima. „Nekoliko meštana mi je javilo da grupe migranata, koje su uveče ušle u selo da kupuju, zbog nečega su se između sebe posvađali, i onda su počeli međusobno da se tuku.“

Dodaje, sada na sreću nije bilo pucnjave. Ispričao nam je da između migrantskog kampa kod Srpskog Krstura, koji se nalazi sa druge strane Tise i martonoškog obalnog  područja saobraćaju gumenim čamcima. Našoj ekipi je pokazao da je šumski pojas sve do Kanjiže prepun smeća. Na gotovo svakih deset metara mogu se videti ostaci napuštenih kampova.

U centru susednog Horgoša mogu se videti samo meštani. Mirno je. Pripadnici policije iz okoline naselja redovno sakupljaju i odvoze ilegalne migrante u prihvatne centre. „Nadamo se da se neće ponoviti ono što je bilo. I sada ih povremeno mogu videti, ali ih nema toliko kao pre. Dakle, nadamo se da se neće ponoviti“ kaže jedan meštanin.

Tužni su prizori u  okolini Horgoša. Napuštene uništene kuće u kojima su boravili brojni migranti, gomile smeća. Na rubnim delovima Horgoša, u blizini migrantskog salaša pored autoputa, više je kuća koje su migranti potpuno onesposobili za stanovanje i  uništili, jer su pune otpada. Vlasnici su odlučili da će kuće radije srušiti.

Migrante koji su se odmarali u polju nije uzemirila naša poseta. Više njih se i dalje krije u već poznatom migrantskom salašu pored autoputa.

migranti
ilegalna migracija

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.