Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Mikloš Rušvai: vakcine štite i od novog soja virusa

2021-01-19
11:35
Forrás
Pannon RTV
Ne treba brinuti, vakcine protiv virusa korona štite i od novih varijacija virusa – izjavio je Mikloš Rušvai za Panon RTV.

Virusolog je objasnio da mutacija virusa koja se pojavila u Engelskoj u većem broju se proizvodi u čovekovom organizmu, i zbog toga više virusa se i ispušta u okolinu. Mutacija spajk proteina (šiljasti izdanak virusa) koja se pojavila kod engleskog soja virsua, dovodi do toga da lakše, brže i snažnije može da se vezuje za ćelije zaražene osobe – objasnio je. Mikloš Rušvai je dodao da upravo zbog mutacije virus ima veću sposobnost zaražavanja. Uprkos tome, nema razloga za brigu, do sada razvijene vakcine takođe štite i od novog soja virusa – rekao je virusolog.

„Utiče na one spajk proteine koji kod čoveka izazivaju stvaranje antitela, koji izgrađuju imunitet. Dakle, izmena u proteinu u sebi krije opasnost da oni koji su već bili zaraženi, odnosno oni koji su vakcinisani, neće imati imunitet na novi virus. Na sreću, na osnovu dosadašnjih ispistivanja, ni jedna mutacija nije mogla da prođe promenu tog obima na osnovu koje bi moglo da se pretpostavi da vakcina ne štiti od virusa. Znači, protiv mutacija koje su do sada nastale – kao što je engleska, južnoafrička, a po svemu sudeći i brazilska mutacija – štite vakcine koje su do sada razvijene" rekao je Mikloš Rušvai, virusolog, rukovodilac Departmana za patologiju i forenzičku veterinu na Veterinarskom fakultetu Univerziteta „Sent Ištvan" u Budimpešti.

Mikloš Rušvai
koronavirus
vakcina

Slične vesti

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.
14:51, Frissítve: 16:40

Novi rast cena goriva

Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".