Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Milion dece moli krunicu

2019-10-19
16:25
2019-10-19
22:46
Forrás
Pannon RTV
Subotica su uključila zajedničkoj molitvi krunice.

Globalnom događaju “Milion dece moli krunicu” priključilo se sedamdesetak mladih u Subotici. Učesnici su se molili u župnoj crkvi Sv. Marija.

U petak u 9 sati po lokalnom vremenu, deca širom sveta molila su se pola sata za mir i jedinstvo u svetu. Sama inicijativa potiče iz Venecuele. Danas je ova masovna pobožnost raširena širom sveta i njena prvobitna misao bio je citat svetog Pija da “ako  milion dece moli krunicu, svet će se promeniti”.

U subotu je održana zajednička molitva u Subotici. 14-godišnja Valentina Varadi od prvog razreda pohađa veronauku i redovno posećuje nedeljnu misu. Danima se priprema za zajedničku molitvu krunice: “Osećala sam se dobro, često se molim u crkvi. Kod kuće se takođe često molim. Uveče uglavnom očitam molitvu Zdravo Marijo ili Oče naš.”

Valentini Sobek i Martinu Rerih se pored zajedničke molitve krunice i učenja novih molitvi, najviše dopalo upoznavanje novih drugara: "Molili smo se, gledali video, poručujemo ostaloj deci da se mole jer vredi."

Predvodnica molitve u crkvi bila je Petronela Fenjveši, danas prvi put se moli sa tolikim brojem dece: “Mislim da oni koji su ovde, bliži religiji nego oni koji nisu došli, jer su ovde uglavnom deca koja redovno posećuju misu i znala su da će danas biti molitveni dan. Mislim da je za njih ovo sjajna motivacija, da se više mole i da su još bliže Bogu.”

Ogromno je iskustvo moliti se zajedno sa decom i uopšte kada se ljudi negde masovno mole. Izuzetno je božje iskustvo za sve – rekao je sveštenik Silard Balčak: “Zaštitnica našeg grada Sveta Terezija Avilska rekla je da ako želite da naučite da se molite, morate da počnete da se molite. Kada deca počnu da se mole, naučiće da se mole, bolje će upoznati dobrog Boga, Isusov život, i upravo to će ih učiniti boljim članovima Crkve.”

Inače ove godine na zahtev papa Franje, deca su se molila za misije. Za one misionare, sveštenike i posvećene članove porodice koji propovedaju evanđelje daleko od svoje kuće.

krunica
deca
molitva
Subotica

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.