Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske razgovarali o ekonomskoj saradnji i o pitanjima regiona

2022.07.04
16:43
2022.07.05
17:10
Forrás
Pannon RTV
U subotičkoj Gradskoj kući Nikola Selaković i Peter Sijarto potpisali su sporazum o regulisanju granične kontrole u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Sporazum o regulisanju granične kontrole u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju danas su u Subotici potpisali ministri Nikola Selaković i Peter Sijarto. Nakon susreta, ministar spoljnih poslova Srbije na konferenciji za medije govorio je o rezultatima razgovora.

„Najpre želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da smo danas potpisali sporazum između vlade Republike Srbije i vlade Mađarske o izmenama i dopunama sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, koji će, uveren sam, u velikoj meri doprinositi i smanjenju gužvi koje postoje na našim graničnim prelazima" rekao je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije.

Pannon RTV

Selaković je istakao da je sa mađarskim kolegom razgovarao o ekonomskoj saradnji i pitanjima regiona. Podsetio je da su odnosi između dve zemlje na istorijskom maksimumu, posebno na polju investiranja. „Koristim ovu priliku još jednom da se svom dragom prijatelju, ministru Sijartu zahvalim i na njegovom ličnom angažmanu po pitanju ohrabrivanja mađarskih investitora da dolaze u Srbiju, da ovde ulažu svoj kapital i da na takav način doprinose našem ekonomskom rastu i razvoju."

Peter Sijarto je u svom obraćanju medijima istakao da su pred Evropom istorijski izazovi zbog rata, inflacije i talasa migranata. Mađarski ministar spoljnih poslova je tim povodom naglasio da ilegalni migranti ne treba da dolaze u Srbiju, jer ne mogu ići dalje ka Mađarskoj. Zajedno treba da odbranimo naše granice – dodao je Sijarto: „Migrantski pritisak prešao je na novi nivo opasnosti. Migranti su sve agresivniji, sve nasilniji, migranti se naoružavaju. Sada su počeli to oružje i da upotrebljavaju. Jasno treba reći da ovde nije reč ni o kakvom pitanju ljudskih prava, ovde je reč o običnom pitanju bezbednosti. Pretnji po bezbednost obe zemlje."

Pannon RTV

I pored izazova, dve države su zajednički postigle ogroman uspeh – rekao je Sijarto. Mađarski ministar je između ostalog istakao trgovinsku razmenu između dve zemlje, kao i izgradnju brze pruge između Beograda i Budimpešte: „Modernizacija pruge koja povezuje Beograd i Budimpeštu je do sada najveći zajednički poduhvat, i to je sada i u Mađarskoj u fazi realizacije. Od 1. avgusta biće potpuno zatvorena pruga, zbog toga je bilo neophodno da stvorimo jedan drugi železnički granični punkt koji će omogućiti odvijanje međunarodnog teretnog saobraćaja."

Na osnovu potpisanog sporazuma, dok traje obnova prugre između Beograda i Budimpešte međunarodni teretni saobraćaj odvijaće se  preko mesta Reske, gde će se obavljati carinjenje i pregled robe – objasnio je Sijarto.

Nikola Selaković
Peter Sijarto

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.