Ugrás a tartalomra
AP Photo/Marjan Vucetic

Mirno na severu KiM

2023.05.30
13:20
Forrás
RTS
Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

Vojnici KFOR-a sa opremom sa razbijanje demonatracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, mnogo dublje u ulici koja vodi prema objektu opštine u odnosu na juče kada su mu bili mnogo bliže.

U kordonu je 20 policajaca sa štitovima. Zatvoreni su i ostali prilazi zgradi lokalne samouprave.

U međuvremenu, krenulo je i okupljanje službenika lokalne samouprave koji bi na posao u svoje kancelarije.

Dopisnik RTS-a javlja da je od jutros mirno na severu KiM, kao i da su pripadnici Kfora i jutros oko zgrade u Zvečanu. U zgradi su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije.

KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povređenih sa obe strane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a u 8 sati slede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsednik Srbije je istakao da je mesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju - da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.

Vučić je pozvao Srbe na severu Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.

KiM
mirno
KFOR

Slične vesti

Najnovije

14:50, Frissítve: 17:03

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.

Najčitanije