Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

Mirović: Predloženim rebalansom budžet APV uvećan za 8,1 milijardu dinara

2023.06.07
19:03
2023.06.07
19:10
Forrás
Vlada AP Vojvodine
Pokrajinska vlada utvrdila je danas predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da će preko 90 odsto planiranih sredstava biti usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran ovim rebalansom biti veći za 90 odsto u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik je naveo da je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 odsto tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 odsto od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 odsto ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović i dodao da su u kontinuitetu sprovođene sve procedure koje su neophodne za smanjenje javnog duga.

Predsednik je još rekao da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 odsto, što je manje nego na nacionalnom nivou.

Igor Mirović
rebalans budžeta

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.