Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

2022.09.18
14:53
2022.09.18
16:02
Forrás
Pannon RTV
Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.

Učenici su ušli u crkvu uz zvonjavu zvona. Novu školsku godinu pozdravili zvucima violine i orgulja, odnosno recitacijama, i na taj način su se ujedno i zahvalili Bogu.

Bence Fenjveši, učenik, O.Š. „Nikola Đurković", Feketić: „Na časovima veronauke uglavnom učimo o biblijskim pričama. Posebno o Isusu i Bogu. To je važno za jednog hrišćanina, da uči o tome."

Kata Harangozo, učenica, O.Š. „Nikola Đurković", Feketić: „Učimo dosta biblijskih priča i možda su one i najvažnije, da bolje upoznamo Isusa i Boga."

Pannon RTV/Gál Hermina

Prva misa povodom početka školske godine održana je u jesen 2014. godine u Reformatskoj crkvi. Na početku te inicijative nisu ni pomišljali da će to godinama postati takva tradicija.

Bela Bojtoš, predsednik Saveta, MZ Feketić: „Kada su rekli da to treba da bude obavezno, bio sam užasno protiv toga. Ne možete ljubav učiniti obaveznom. Prvi put su došli u velikom broju, mnogo više nego kasnije. Nakon toga je to postala praksa."

Pannon RTV/Gál Hermina

Svrha ove mise je da se deca upoznaju sa onim što je decenijama unazad bila potpuno prihvaćena stvar: odlazak u crkvu. Nažalost, u današnje vreme, roditelji to više ne smatraju važnim - rekao je Atila Oros, reformatski sveštenik.

Atila Oros, reformatski sveštenik, Feketić: „Smatramo da je veoma važno da deca dolaze u crkvu i mi se trudimo da im nekako usadimo u srca i duše pojam o tome koliko su Božja briga, milost i blagoslov važni u njihovim životima. Moguće je postojati i živeti i bez Boga, ali je očigledno da je i Božiji blagoslov veoma važan na putu spasenja."

Pannon RTV/Gál Hermina

Svaki početak školske godine govori o tome koliko je važno kako će se desiti susret učenika, nastavnika i roditelja sa Bogom, kako mogu međusobno da se osnažuju, kako nastavnici mogu svoje znanje preneti mladima, na način da to odgovora svim izazovima 21. veka – naglasio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Jene Hajnal, predsednik MNS-a: „Današnja misa kombinuje upravo to: tradiciju. Insistirati na tome da ono što su ovi mladi ljudi nasledili od naših predaka, prenesu dalje i sačuvaju. Istovremeno, smatram da je veoma važno da se i nastavnici obnavljaju. Da roditelji i crkva pronađu svoje mesto u ovom novom svetu, jer se i svet mladih mnogo promenio. Oni se osećaju kao kod kuće u tom promenjenom svetu, i upravo u tom virtuelnom svetu mi odrasli moramo da pronađemo harmoniju."

Pannon RTV/Gál Hermina

Na kraju mise deca su napustila crkvu zajedno sa svojim sveštenikom i svojim nastavnicima.

misa
Feketić
Atila Oros
Jene Hajnal

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.